Обявеният за 20 май протест, организиран от ВОН-КНСБ, все пак

...
Обявеният за 20 май протест, организиран от ВОН-КНСБ, все пак
Коментари Харесай

Въпреки увеличението: Синдикатите във висшето образование ще излязат на протест

Обявеният за 20 май митинг, проведен от ВОН-КНСБ, въпреки всичко ще се организира. Това оповестиха в позиция от Националния браншов профсъюз " Висше обучение и просвета "  към КНСБ.

Състоялите се през вчерашния ден срещи бяха с ректори, които ни поддържат, само че не и с нас, като уредници на митинга. Обявеният резултат от тях - 39 млн. лева за университетския състав и 12 млн. лева за неакадемичния, ВОН-КНСБ не може да одобри! 

Председателят на Съвета на ректорите се базира на нашия митинг и провежда срещи, без да показа разбор, съответни данни и достоверна информация в президентството, Народно събрание и Министерски съвет. Проектът за Постановление на Министерски съвет, който бе на публично разискване до 10 април, планува напълно друго и единствено човек, който не е осведомен с него, може да се радва на нови 39 млн. лева и да одобри предложение единствено от първата част на Постановлението, без втората - за нарастване на заплатите на всички работещи от 1 април по ЗВО. 

Така посочените 39 млн. лева ги има в бюджета на МОН с разпореждане от края на март тази година и съгласно МОН и ВОН-КНСБ не стигат. Новообещаните 12 млн. за чиновници пък са извънредно непрофесионално избрани. 

Днес следва среща в МФ, която е значима и от значително значение за разяснения на нужните средства. Помолили сме министър Цоков да предложения и служебния министър председател Главчев да взе участие в нея. Важно е да се запознае с същинските данни и справедливите претенции на митинга.

За нас оповестените 12 млн. лева за повишение на заплатите на неакадемичния състав са незадоволителни. Взети са като аналог на 11,8 млн. лева, които предоставиха на ДВУ за нарастването на МРЗ за 2024 година По калкулации на ВОН-КНСБ за неакадемичния състав, в това число и откриватели, специалисти и експерти с висше обучение, са нужни още 49,2 млн. лева (писмо, импортирано в Народно събрание, Министерски съвет, МОН, МФ на 29-11-2023 г.)

Напомняме, че Съветът на ректорите е консултативен орган по ЗВО/чл.23. Социалните сътрудници по Кодекса на труда сме ние, синдикатите. Затова митинг ще има, до момента в който няма подписано национално съглашение и Министерски съвет не разгласи Постановлението за заплати на всички работещи, по този начин, както е посочено в ЗВО! В противоположен случай по този начин основаната обстановка е и тежък удар против върховенството на закона.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР