Обявеният от създателите си за най-големия историческият парк в света

...
Обявеният от създателите си за най-големия историческият парк в света
Коментари Харесай

Дошлите за откриване на "най-големия историческият парк в света" се оказаха на строителна площадка

Обявеният от основателите си за " най-големия историческият парк в света " беше открит през днешния ден край варненското село Неофит Рилски. Според плана на атракциона в него би трябвало да бъдат показани възстановки на здания от седем разнообразни исторически столетия -новокаменната, каменно-медната, римската, Средновековие, Първото и Второто българско царство.

Дошлите за " огромното разкриване " обаче се оказаха поканени на строителна площадка посред нивите край селото. От сцената, издигната край изкопите и бутафорната сграда на Бабините Видини кули те чуха, че участват на историческо събитие, което бележи началото на ново въздигане на българския дух.

 Дошлите за разкриване на
© Спас Спасов

Освен това от Ивелин Михайлов, изпълнителен шеф на акционерното сдружение " Исторически парк ", което строи и ще ръководи парка, присъстващите научиха, че това е новият " енергиен извор за България ".

Атракцията се намира на към 30 км. от Варна. Според основателите й следосвобожденската архитектура в България не била типично българска, защото преплитала доста от детайлите на европейската и американската. По тази причина " Исторически парк " си поставял за цел да възвърне най-хубавото от епохите преди завладяването на България от Османската империя.
След като бъде приключен паркът ще би трябвало да се трансформира в туристическа атракция, в която гостите да бъдат обучаване на антични занаяти, да опитат храна, за която се твърди, че е била типична за хората, населявали днешните български земи.

 Дошлите за разкриване на
© Спас Спасов

Според информация на компанията " Исторически парк ", цената на плана е към 250 млн. лева Площта, върху, която би трябвало да бъде построен паркът е 500 дка, като 9 от тях ще са езеро, ситуирано в центъра му. Именно по този начин са построени и някой от най-знаменитите атракционни паркове по света като " Дисниуърлд " в американския щат Флорида или " Дисниленд " край Париж, да вземем за пример.

 Дошлите за разкриване на
© Спас Спасов

Въпреки, че съгласно предварителната информация, през днешния ден трябваше да бъдат открити към 60% от всички планувани обекти, посетителите видяха единствено незавършения и обзаведен небрежно посетителски център, така наречен " Тракийски замък " - явно също квалифициран за откриването прекомерно небрежно, както и няколко керпичени колиби измежду огромна строителна площадка.

 Дошлите за разкриване на
© Спас Спасов

След завършването на първия стадий от парка до няколко месеца и в случай че реализацията на плана върви по проект, във всяка от идващите години ще би трябвало да бъде откривана по една нова част, обвързвана с съответна историческа ера.

Според информацията, публикувана по-рано от сдружението " Исторически парк " строителството вървяло постепенно, защото се употребявали единствено естествени материали - като камък, дърво и мрамор.

 Дошлите за разкриване на
© Спас Спасов

На по-късен стадий към комплекса би трябвало да бъдат построени и хотели, съчетаващи " страноприемници и къщи, основани по сходство на тези от Второто българско царство ", само че оборудвани съгласно актуалните стандарти.

Планирано е построяването на конна база, а мениджмънта на сдружението считало да отдава парка за фотоси на кино продукции с историческа тема.

Репортаж от откриването на парка очаквайте на следващия ден в " Дневник ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР