Обявеният от САЩ за корумпиран спецсъдия Андон Миталов да не

...
Обявеният от САЩ за корумпиран спецсъдия Андон Миталов да не
Коментари Харесай

Обявеният от САЩ за корумпиран съдия Андон Миталов може да не бъде наказан

Обявеният от Съединени американски щати за подкупен спецсъдия Андон Миталов да не бъде наказван. Това предлага дисциплинарният състав по делото против него, което ще бъде прегледано на съвещанието на Съдийската гилдия на 31 август, оповестява " Лекс.бг ".

Решението е било взето от членовете на Висш съдебен съвет с 2 на 1 гласа.

Припомняме, на 5 февруари 2020 година държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео разгласи арбитър Миталов от Специализирания углавен съд като първия българин със възбрана да пътува за Съединени американски щати поради данни за корупция. Дисциплинарното произвеждане против магистрата беше формирано на 18 февруари, като такова бе поискано още преди този момент от правосъдния министър Данаил Кирилов.

Името на Андон Миталов стана известно в края на 2019 година, като съдията, който пусна да пътува в Москва обвинявания за шпионаж ръководител на придвижване " Русофили " Николай Малинов, с цел да получи медал от съветския президент Владимир Путин. По случая бе разпоредена и инспекция от предходния основен прокурор Сотир Цацаров. От Спецсъда обявиха, че няма нарушавания в работата на арбитър Миталов.

Малинов беше упрекнат и за присъединяване в образуване на незаконна скица за пране на пари и финансиране на мероприятия в ущърб на националната сигурност на България. Според проверяващите той е работил с близката до някогашния военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Леонид Решетников организация Руски институт за стратегически проучвания против възнаграждение.

В момента главният спор в дисциплинарния състав е бил дали дейностите на спецсъдията по проблема с Николай Малинов и позволението той да пътува в Русия, без да е желано позволение от прокуратурата, са такива по образуването, придвижването и приключването на делото, или става дума за същинска правораздавателна активност. В първия случай Висш съдебен съвет може да образува дисциплинарно произвеждане за осъществени нарушавания, а във втория - не. Причината е, че не може да се търси дисциплинарна отговорност за правораздавателна активност
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР