Обявеният от САЩ за корумпиран спецсъдия Андон Миталов да не

...
Обявеният от САЩ за корумпиран спецсъдия Андон Миталов да не
Коментари Харесай

Членове на ВСС предлагат обявеният от САЩ за корумпиран съдия да не бъде наказван

Обявеният от Съединени американски щати за подкупен спецсъдия Андон Миталов да не бъде наказван. Това предлага дисциплинарният състав по делото против Миталов, което ще бъде прегледано на съвещанието на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет на 31 август, заяви правният уебсайт „ “.

Решението е взето с 2 на 1 гласа, като на изключително мнение е Даниела Марчева. Другите двама членове са Атанаска Дишева и Боряна Димитрова.

Дисциплинарното произвеждане против Андон Миталов беше формирано при започване на предходната година по предложение на тогавашния министър на правораздаването Данаил Кирилов, който изиска неговото уволняване. То беше в резултат на решението на Държавния департамент на Съединени американски щати да наложи възбрана за влизане в страната на Миталов и членовете на фамилията му с претекст, че съдията е „ забъркан в сериозна корупция “. Това беше първият случай, в който българин е глобен от Съединени американски щати поради „ сериозна корупция “.

Всъщност името на Миталов нашумя около случая с шефа на придвижване „ Русофили “ Николай Малинов, който е упрекнат в шпионство. В края на 2019 година стана ясно, че Миталов е разрешил на Малинов да пътува до Русия, без да е желано преди този момент позволение от прокуратурата.

По информация на „ Лекс “ главният спор в дисциплинарния състав е бил дали дейностите на спецсъдията по проблема с Николай Малинов са такива по образуването, придвижването и приключването на делото или става дума за същинска правораздавателна активност. В първия случай Висш съдебен съвет може да образува дисциплинарно произвеждане за осъществени нарушавания, а във втория не, тъй като не може да се търси дисциплинарна отговорност за правораздавателна активност.

През есента на 2019 година шефът на „ Русофили “ беше упрекнат и за образуване на незаконна скица за пране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната сигурност на България. Според проверяващите той е работил с околните до някогашния военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Леонид Решетников организации „ Двуглав орел “ и Руски институт за стратегически проучвания, приемал задания против възнаграждение, свързани с въздействие върху вътрешната политика на България. След като беше освободен против гаранция от 50 000 лв., на Малинов беше наложена възбрана да напуща страната. Адвокатите му желаеха от Специализирания углавен съд да анулира въобще възбраната, като мотивът бил обвързван със събития, проведени от фонд „ Руский мир “ и Международния славянски съюз, на които той бил поканен за присъединяване и за връчване на държавна премия.

Макар арбитър Андон Миталов да беше сезиран с искане да анулира напълно възбраната, той позволи на Малинов единствено краткотрайно да напусне България, без да се произнесе по настояването за отпадане на възбраната въобще. Според Наказателно-процесуален кодекс обаче, такова искане по време на следствието се насочва първо до наблюдаващия прокурор и единствено в случай че той откаже, може да се апелира пред съда. Затова тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров сезира Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС) с искане да ревизира работата на съдията и вероятно да предложи той да бъде осъден или да му бъде осъществена изключителна препоръка поради утежняване на качеството на работата.

От ИВСС оповестиха, че не са открили нарушавания на арбитър Миталов при решението му да пусне Малинов да пътува до Русия, с цел да получи медал от Владимир Путин. От инспектората прецизираха, че са направили авансово изследване и са установили, че няма съображение за започване на инспекция, защото не откриват нарушавания при организацията по образуването и придвижването на делото, както и на приключването му в период. От Инспектората допълват, че основният прокурор е изискал изговаряне по правилността на правосъдния акт, а те нямат такива пълномощия.

След като Съединени американски щати оповестиха, че съдията е забъркан в сериозна корупция, правосъдният министър по това време изиска уволнението му като основанията за това са свързани с проблема с Малинов. В предлагането си за формиране на дисциплинарно произвеждане Данаил Кирилов посочи, че престижът на правосъдната власт и на страната е оскърбен и удостоверение за това е изказването от Държавния департамент на Съединени американски щати.

Членовете на Съдийска гилдия обаче се разделиха в мнението си дали в съответния случай не става дума за правораздавателна активност или за дейности по образуването и придвижването на делата, нарушаващи Закона за правосъдната власт. Но болшинството одобри, че този въпрос ще бъде решен от дисциплинарния състав.

Окончателното решение е на Съдийската гилдия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР