Обявената за българка Даниела Арсовска стана кмет на Скопие, а

...
Обявената за българка Даниела Арсовска стана кмет на Скопие, а
Коментари Харесай

След местните избори Македония остана без правителство

Обявената за " българка " Даниела Арсовска стана кмет на Скопие, а Зоран Заев към този момент не министър-председател. Така могат да бъдат систематизирани резултатите от втория кръг на локалните избори в Македония в неделя.

В изказване нощес Заев разгласи оставката си както от премиерския пост, по този начин и от лидерската позиция в ръководещата партия СДСМ. Това се случи, откакто СДСМ загуби вота в столицата и други значими градове като Битоля, Охрид и Куманово. " Поемам отговорност за изборните резултати ", сподели Заев. Той поздрави водача на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски за триумфите, само че загатна, че те идват с " непознати пари ", без да прецизира от коя страна.
Поражение за СДСМ
Заев разгласи решението си малко откакто досегашният кмет на Скопие Петре Шилегов от ръководещите социалдемократи загуби поста от подкрепяната от ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска на балотажа на локалните избори. Според данните на изборната комисия при 98% преброени бюлетини Арсовска печели вота с 55% от гласовете.

Срещу Арсовска в последните дни имаше акция от страна на СДСМ, в която като компромат беше употребявано изказванието, че тя има българско поданство. Партията на Заев популяризира фотография на българска персонална карта на Арсовска, на която се вижда, че е документът е публикуван през април 2017 година, незабавно след кървавия взлом против македонския парламент.

Арсовска отхвърля, а през днешния ден българското външно министерство популяризира позиция, в която се споделя: " Събитията от миналата седмица и нападателната изразителност, употребена в предизборната акция за кмет на град Скопие, са следващ индикативен образец за налаганата в страната атмосфера на назадничавост и недоброжелателност към нейни жители с българско съзнание и към Република България. Неуспехът на тази антибългарска акция на отминалите избори демонстрира, че тя не среща поддръжката на жителите на Република Северна Македония. Очакваме това да бъде спомагателен тласък за представителите на всички политически партии в бъдеще да се въздържат от потреблението на така наречен българска карта в подтекста на политическото и публичното опълчване. "
Ново държавно управление или нови избори
Местният избор докара до последствия в националната политика и с оставката на Заев Македония навлиза в интервал на политическа неустановеност. Самият Заев твърди, че няма потребност от предварителни избори и ръководещото болшинство (СДСМ и албански блок) ще излъчи ново държавно управление. Настоящият кабинет на Заев ще продължи да извършва функционалностите си, до момента в който президентът Стево Пендаровски връчи мандат на претендент за министър председател, разполагащ с болшинство от най-малко 61-ма депутати в 120-местния парламент.

Според Мицкоски обаче " държавното управление е делигитимирано и новата действителност би трябвало да стане факт посредством предварителни парламентарни избори ". От ВМРО-ДПМНЕ и Алианса на албанците (основната опозиционна партия в албанския блок) обясниха, че стартират договаряния за ново болшинство в Народното събрание, с цел да бъде свалено държавното управление.

Както обобщава в Twitter Флориан Бийбър, специалист по Балканите от Университета в Грац, загубата на Заев " беше частично самопредизвикана (лоша акция, стагниращи реформи) и частично поради неуспеха на Европейски Съюз да извърши обещаното. Няма явен правоприемник и дали новият министър председател ще успее да рестартира сериозните промени? ".

Обявената за " българка " Даниела Арсовска стана кмет на Скопие, а Зоран Заев към този момент не министър-председател. Така могат да бъдат систематизирани резултатите от втория кръг на локалните избори в Македония в неделя.В изказване нощес Заев разгласи оставката си както от премиерския пост, по този начин и от лидерската позиция в ръководещата партия СДСМ. Това се случи, откакто СДСМ загуби вота в столицата и други значими градове като Битоля, Охрид и Куманово. " Поемам отговорност за изборните резултати ", сподели Заев. Той поздрави водача на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски за триумфите, само че загатна, че те идват с " непознати пари ", без да прецизира от коя страна.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР