Обявен е краткият списък с книгите, които се борят за

...
Обявен е краткият списък с книгите, които се борят за
Коментари Харесай

Обявен е крактият списък за международната награда Букър

Обявен е късият лист с книгите, които се борят за интернационалната премия " Букър ". В него са включени романи от Азия, Европа и Южна Америка. Победителят ще бъде разгласен на 21 май на гала в Лондон.

Книгите в листата за премия от 50 000 пауда са:
Книгата " Not a River " на аржентинския публицист Селва Алмада - история за лов на риба с тревожни подводни течения Романът " Kairos " на немската писателка Джени Ерпенбек, в центъра на който е обречена любовна история, разрастваща се в последните години от съществуването на Източна Германия Разказът " Crooked Plow " на бразилския публицист Итамар Виейра Жуниор, който споделя за фермери, които се борят за препитанието си  Романът " Детайлите ", който се концентрира върху човешките взаимоотношения от шведката Ия Генберг Междупоколенческия епос " Mater 2-10 " от корейския публицист Хуанг Сок-йонг Сагата за братята и сестрите " Онова, за което не желая да мисля " от холандската писателка Йенте Постюма
Международната премия " Букър " се присъжда всяка година на художествена книга, която е преведена на британски   език и е оповестена в Обединеното кралство или Ирландия.

Наградата се присъжда редом с премията " Букър " за англоезична литература.

Наградата е основана, с цел да увеличи профила на художествената литература на други езици - което съставлява единствено дребен дял от книгите, оповестени във Англия - и да приветства недооценената работа на литературните преводачи. Паричната премия се разделя сред печелившия създател и неговия преводач.

Припомняме, че предходната година премията беше извоювана от Георги Господинов с романа си " Времеубежище ".
 Георги Господинов и Обновена
Георги Господинов и " Времеубежище " завоюваха " Букър "

Български публицист завоюва най-престижната литературна награда
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР