Обясних ясно на европейските лидери каква е позицията на България.

...
Обясних ясно на европейските лидери каква е позицията на България.
Коментари Харесай

Президентът: В ЕС вече има разбиране за нашата позиция към Северна Македония

" Обясних ясно на европейските водачи каква е позицията на България. Има към този момент схващане на нашата позиция, най-много, че разговорът би трябвало да се върне там, където му е мястото ", сподели президентът Румен Радев пред български публицисти в Брюксел, където взе участие в двудневното съвещание на Европейския съвет. Той означи, че задачата е прям и градивен разговор сред България и РСМ. Разбира се, този разговор би трябвало да бъде фокусиран върху европейската вероятност и методите за по-бързото ѝ реализиране. Не може да се приказва с всички европейски водачи, имам предвид нашите съседи, само че не и с България, уточни президентът, представен от Българска телеграфна агенция. Правим всичко допустимо този разговор на най-високо равнище да бъде размразен и поздравявам отвореността на политическите водачи в РСМ, на президента Стево Пендаровски и на министър-председателя Зоран Заев, за това, че се върнаха на масата на разговора с България. Това е от решаващо значение за европейската вероятност на РСМ, която постоянно сме подкрепяли и за нас това е предпочитана задача, добави той. Радев заяви, че води диалози със Словения, която поема председателството на Европейски Съюз от 1 юли. Имаме диалози с президента Борут Пахор, изиска среща с мен на 8 юли. Колкото повече приказваме по тази тематика, стават по-ясни позициите и нужните съответни дейности. За нас интеграцията, европейската вероятност на Западните Балкани, особено на РСМ и Албания, остава изрично приоритет, уточни президентът. Ще изходим от позицията на нашите национални ползи и от ползите на Европейски Съюз. България е виновен член на Европейски Съюз и не желаеме да позволяваме да внасяме нерешени проблеми вътре в него. За нас е от особена значимост да има резистентност и необратимост на процеса, да се съблюдават Копенхагенските критерии за човешките права, за недискриминация, да има съблюдаване на договорите, които сме подписали. Това са гаранциите за безпроблемен път на РСМ, изясни президентът. На този декор македонският министър председател Зоран Заев разяснява, че " нито това държавно управление, нито което и да е друго има право да беседва за македонския език и македонската еднаквост ".
" Не ни би трябвало Европейски съюз, в случай че някой желае да преговаряме за македонския език и македонската еднаквост. Защото ще бъдем обезличени. Няма кой да влезе в Европейски Съюз, тъй като болшинството народ в страната сме македонци ", сподели Заев.

Той отговори на депутатката Рашела Мизрахи от ВМРО-ДПМНЕ, която запита за какво няма начало на договаряния с Европейски Съюз и изиска министър председателят да прочете предлагането, с което е отпътувал за София.

Заев изясни, че с България се беседва за пътната карта, каквото е предлагането за решение на казуса, в което са посочени всички области за съдействие, като да вземем за пример създаване на инфраструктура, отваряне на гранични пунктове, по-добро съдействие сред институциите.

" Втората част, на която се стопираме в пътната карта, е интензивността на срещите на Комисията по историческите и просветителните въпроси, без да се прецизира защо беседва Комисията, тъй като там членуват специалисти. На едно място, в което се загатва македонският език, написа, че става въпрос за два сходни, само че разнообразни и интернационално приети езици ", сподели Заев.

Той сподели още, че договарянията с Европейски Съюз не са почнали още заради вътрешната обстановка в България, която няма политическо държавно управление и конституиран парламент.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР