Обвиняваме и ЕС, че финансира въоръжаването на Русия с милиарди

...
Обвиняваме и ЕС, че финансира въоръжаването на Русия с милиарди
Коментари Харесай

Украинците за руското нашествие: Дедите ни, герои от Отечествената война, се обръщат в гроба

Обвиняваме и Европейски Съюз, че финансира въоръжаването на Русия с милиарди за газ
В цялата страна подаряват кръв за ранените

Не единствено целият свят, само че и елементарните украинци и руснаци мъчно повярваха, че 82 година след началото на Отечествената война, в Киев и множеството огромни градове на Украйна още веднъж вият сирени и падат бомби.

Повечето хора са спели по време на началото на бомбардировките и са изпаднали в потрес, настояват украинци.
“Труд” се свърза с поданици на няколко града, които описаха какво са претърпели и претърпяват. Според тях при започване на обстрела най-страшно е било в Харков.

“Започнаха да бомбардират сутринта, беше мрачно още. Аз даже не се бях събудила, една съседка блъскаше по вратата и крещеше - ставай, война”, описа за “Труд” Диана Петренко. “Имам три дребни деца, мъжът ми е на работа в чужбина. Паникьосах се. Грабнах ги, взех две одеяла и в колата. Не знаех накъде да карам, хората се събираха на открито, всеки питаше какво става. Сега съм при родственици на село, единствено че споделят, че на никое място не е несъмнено. Явно Европа няма да ни помогне, надяваме се единствено на Господ и на нашата армия”, добави дамата.



Хиляди киевчани напуснаха града, макар предизвестията, че това е рисково.

В столицата на Украйна - Киев, е имало стройна организация, настояват жителите ѝ. Те обаче не са били готови за война и се тормозят освен от бомбите и снарядите, само че и за чисто битови проблеми. “Не имах вяра, че ще се случи, не сме се запасили с никакви хранителни артикули. Много магазини са затворени, както и аптеки, от кое място ще взема медикаментите, които пия, не знам. Страшно е. Нападнаха ни, до момента в който спим.

Предполагах, че ще влязат съветски войски на Донбас, само че че ще бомбардират Киев и другите огромни градове... Мислех, че в Путин е останал малко разум, само че очевидно не е. Получихме по мобилните телефони директива къде за ситуирани скривалищата, събрали сме движимости и чакаме какво ще стане. Всички споделят, че е по-добре да не напущаме града, тъй като по пътя можем да попаднем под обстрел. Много хора обаче се изнесоха от Киев, дори имаше тапи. Според мен най-сигурното място е метрото. Страх ме е за децата, споделиха, че към този момент имало починали деца”, описа Зинаида Полинчук.

В цяла Украйна доброволци пропагандират хората да дадат кръв за ранените. “В Лвов няма бомбардировки, само че в доста градове има убити и ранени, ще би трябвало кръв. До нас окупаторите още не са стигнали. Може като излезе на следващия ден вашият вестник, към този момент и нас да ни бомбардират. Тука Путин доста сгреши. Украйна не е Грузия, ние можем да водиме война. Не разбирам единствено за какво би трябвало да умират и техни, млади руснаци, за ползите на един самозабравил се политик. Господ да пази нас и Украйна! Слава на героите!”, сподели Василий Степаненко и добави, че е основана организация за събиране на вода, сушени плодове, консерви, облекла, алкохол и даже маски.

“След първичния потрес ме обхвана заплашителен бяс. Сега дедите ни, които са починали във Великата отечествена война - и нашите и съветските, в гроба се обръщат. Страх и суматоха няма, единствено безпределно отчаяние и гняв. Обвинявам и Европа - в случай че бяха ни приели още при Юшченко в НАТО и Европейски Съюз, това нямаше да се случи. Ако не бяха финансирали с милиардите за газ оръжията на Путин, надали в този момент щяхме да седим по мазетата”, счита студентът Валерий Смирнов от Харков. Той изпрати фотография, на която се вижда голям снаряд, който не се е взривил и паднал до студентското общежитие и университета в града.



Неизбухнал снаряд се е забил до университета и студентското общежитие в Харков.

Не по-малка е паниката на жителите на Донбас, множеството от които бяха евакуирани от Русия малко преди нахлуването ѝ в Украйна. Останалите се приготвят още веднъж да живеят в мазетата.

“Събудиха ме сутринта в 6 и ми споделиха да заставам у дома, на никое място да не вървя. Събрахме се хората от блока, изчистихме мазетата и занесохме вода, одеяла, столове и движимости от първа нужда. От сутринта приготвихме, седим и чакаме”, сподели за “Труд” Ирина Кузнецова. Тя е отказала преди дни да напусне родния Донецк, тъй като е на възраст и не вижда какво ще прави измежду непознати хора.

Днес следобяд затвориха огромните вериги на питателните магазини, които денем работеха, с цел да се запасят хората с артикули. Опашките са били големи, настояват очевидци. Собствениците на магазини оповестиха, че продуктите ще стигнат най-вече за две седмици. Засега в множеството огромни градове не е прекъсвала задълго телефонна връзка, оповестяват украинци. Повечето от тях обаче непрекъснато звънят, с цел да се чуят с околните си и мрежите са претрупани. В лечебните заведения в цялата страна е преустановен плановият банкет, има ресурс от лекарства и превързочни материали за незабавните случаи.

Проблем обаче има на бензиностанциите в градовете, тъй като хората бързат да се запасят с задоволително гориво и да заминат. Оттам предизвестиха, че няма да сканират картите за понижения, тъй като това лишава време. В Киев през днешния ден беше безвъзмезден целият градски превоз, няколко от спирките на метрото за затворени за влакове, с цел да могат да служат за скривалища.

Украинските управляващи чакат и терористични актовете, по тази причина хората бяха призовани да обръщат внимание на съмнителни лица по улиците. Във всички обитаеми пунктове полиция ревизира влизащите и излизащите коли и хората в тях.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР