Обвиняем за държане на наркотици и извършване на лихварска дейност

...
Обвиняем за държане на наркотици и извършване на лихварска дейност
Коментари Харесай

Пуснаха под парична гаранция обвиняем за притежание на наркотици и лихварство

 Обвиняем за държане на опиати и осъществяване на лихварска активност ще би трябвало да внесе парична гаранция в размер на 40 хиляди лв., вместо да бъде арестуван в ареста. Това реши Апелативен съд-Варна, изменяйки мярката за неотклонение на Христо И., оповестиха от пресслужбата на съда.

Той е притеглен към наказателна отговорност за две закононарушения в Исперих: осъществяване на банкови или финансови покупко-продажби, без нужното позволение и за държане на високорискови наркотични субстанции.

На 8 декември от лекия автомобил, който Христо управлявал, бил конфискуван бял прахуляк. Веществото с тегло 0,8 гр, реагирало на опиум при полевия наркотест. Относно второто закононарушение, в постановлението за привличане на обвинен се твърди, че от неустановена дата през 2018г. до 8 декември 2020 година в изискванията на продължавано закононарушение, без позволение мъжът е правил банкови покупко-продажби – предоставял е парични заеми на физически лица против обвързване да върнат получената сума, дружно с избрана от него рента. Разградският областен съд го е задържал под стража, само че той апелира пред горната инстанция.

Христо И. отхвърли да участва на днешното правосъдно съвещание, в това число от разстояние, посредством видеоконферентна връзка.

Защитата му оспори извода на първоинстанционния съд, че съществува заплаха 46-годишният мъж да извърши закононарушение срещу правораздаването. Отрече и съпричастността му към обвиняването в наркопритежание.

Според представителя на Апелативната прокуратура, са събрани голям брой документи и свидетелски показания, сочещи лихварска активност. Предвид публичната заплаха на действието, обвиненият може да влияе на очевидци и по този начин да извърши закононарушение против правораздаването, счита държавното обвиняване.

Апелативният съд не показа всички заключения на Разградския областен съд, който да вземем за пример не е намерил задоволително данни за авторството на наркопрестъплението. Според въззивната инстанция, е обосновано догатката за съпричастността на Христо И. и към двете действия. Настоящият правосъден състав обаче не откри съществуването на изискваните от закона други две предпоставки за задържане под стража – действителна заплаха от осъществяване на закононарушение и от укриване. Затова най-тежката мярка за неотклонение в тази ситуация е незаконосъобразна и би трябвало да се размени с парична гаранция.

Определението на Апелативния съд, с което бе променена мярката за неотклонение на обвинения в държане на опиати и лихварска активност Христо И., е дефинитивно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР