Обвинителният акт срещу проф. Николай Банков от УХТ е готов

...
Обвинителният акт срещу проф. Николай Банков от УХТ е готов
Коментари Харесай

Проф. Банков от УХТ отива на съд за подкуп от 600 лв.

Обвинителният акт против проф. Николай Банков от УХТ е подготвен и той застава пред съда за взимане на рушвет от 600 лв. от двама студенти. Парите му били дадени посредством медиатор, с цел да им написа по една тройка на изпита по „ Теоретична електротехника - първа част “. Бившият ученик на вуза Димитър Димитров, посочен от Окръжна прокуратура - Пловдив, като индивида, уредил взимането на изпита против възнаграждение, е другият обвинен по делото. Банков беше арестуван на 15 май т. година дружно с сътрудника си проф. Симеон Василев, на който също беше повдигнато обвиняване в даването на изпити против пари. Срещу него се води настрана следствие, което завършва на 9 януари, оповестиха от прокуратурата.

Двамата студенти били скъсани за следващ път от проф. Банков на 9 май 2017-а. Те го попитали по кое време може отново да се явят на изпит. Професорът ги приел в кабинета си и им дал по една задача, която трябвало да показват в решен тип след седмица. Два дни по-късно студентите занесли отговорите, само че преподавателят оповестил, че решението е неверно, и скъсал писмените им работи. След това, съгласно прокуратурата, той им дал телефонния номер на някогашния студент в УХТ Димитър Димитров и им споделил да му се обадят, с цел да си решат казуса с изпита. Междувременно Банков самичък се чул с Димитров и му обяснил, че ще го потърсят студенти, на които би трябвало да разгласи цената за сполучливо полагане на изпита. Студентите също се свързали с Димитров, който ги уведомил, че би трябвало да му дадат по 300 лв., след което да отидат при проф. Банков, който ще нанесе позитивни оценки в книжките им. Двамата дали парите и на 15 май след официално извършен изпит получили тройки.

Същия ден парите, дадени от студентите, бил открити при претършуване в едно от кафенетата в двора на УХТ и конфискувани.

Проф. Банков е на независимост против парична гаранция от 5000 лв., само че му е наложена възбрана да напуща страната. Той е отхвърлен от служба. Димитър Димитров е с мярка „ подписка “.
тагове проф. Николай Банков УХТ съд подкуп
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР