Случаят със сенатор Менендес повдига сериозни въпроси за американското разузнаване

...
Обвинителният акт, представен в петък срещу сенатор Робърт Менендес, бележи
Коментари Харесай

Обвинителният акт, представен в петък срещу сенатор Робърт Менендес, бележи още една глава от поредица от тревожни обвинения, които преследват демократа от Ню Джърси от години, отбелязвайки втория път от десетилетие, в който той е изправен пред обвинения в корупция. Въпросът, който обвинителният акт оставя без отговор, е дали египетското правителство е насочило към влиятелен сенатор от Съединените щати да изпълни заповедта му на Капитолийския хълм?

Менендес и съпругата му Надин са обвинени заедно с трима бизнесмени в сложен заговор за получаване на стотици хиляди долари подкупи, включително пари в брой, златни кюлчета, мерцедес кабриолет, дори плащания по ипотека. Според обвинителния акт Менендес е приел тези плащания в замяна на това, че е използвал позицията си на сенатор на Съединените щати и председател на комисията по външни отношения на Сената, защото се е съгласил да използва „своето влияние и власт и да наруши служебното си задължение по начини, които са в полза на правителството на Египет.

Твърди се, че Менендес е използвал политическата си позиция, за да се опита да разруши „задържането“ на Държавния департамент върху помощта на САЩ за Египет, да настоява за доставка на боеприпаси и оръжейни системи на египетската армия и да предава чувствителна информация за американски и египетски персонал, назначен посолството на САЩ в Кайро. Трябва да се отбележи, че някои от тези действия са неща, които сенаторът би могъл да извърши законно, ако не се твърди, че са в замяна на пари и злато.

Сен. Кори Букър и сенатор Боб Менендес Сенатор Кори Букър и сенатор Боб Менендес Getty Images

„Ексцесиите на тези прокурори са очевидни“, каза Менендес в изявление в петък. „Те са представили погрешно нормалната работа на офис на Конгреса. На всичкото отгоре, без да се задоволяват с отправянето на неверни твърдения срещу мен, те нападнаха жена ми за дългогодишните приятелства, които имаше, преди тя и аз дори да се запознаем.

Египетското правителство не е коментирало обвинението и Менендес и съпругата му, както и другите обвинени, категорично отричат ​​обвиненията.

След неправилен процес по предишни обвинения в корупция през 2017 г., Менендес беше оправдан по няколко обвинения през 2018 г., като Министерството на правосъдието оттегли тези, които останаха.

Относно последните обвинения, като човек, който е работил във ФБР, в кабинета на директора на националното разузнаване и разузнавателното бюро на полицията в Ню Йорк, съм поразен от слона, който изглежда липсва от стаята: нищо в обвинителният акт описва какво знаят следователите, ако изобщо знаят, за ролята на египетските служители и дали те са имали указания или знания относно схемата за подкупи. Защо това е важно? Тъй като възможният подтекст на тази история е, че Кайро може да е използвал агенти в САЩ, за да се опита да вербува висш избран законодателен служител с влияние върху външната политика, за да бъде негова марионетка. Да, когато го кажете на глас е шокиращо.

Използването на чужди граждани, емигранти, двойни граждани или дори американци, които са лоялни към чужда държава, е доказана тактика в шпионската игра. Египет, страна, която е получила милиарди американска помощ, провежда ли сложни разузнавателни операции на територията на САЩ?

Друг скорошен случай предполага, че може. През януари 2022 г. Пиер Гиргис, египетско-американски банкер, базиран в Ню Йорк, беше обвинен от федерални прокурори, според които той „е действал в Съединените щати като агент на Арабска република Египет“. В обвинителния акт се твърди, че Гиргис е „действал под ръководството и контрола на множество служители на египетското правителство в опит да прокара интересите на египетското правителство в Съединените щати“. Твърди се, че Гиргис е поддържал близки отношения с членове на американските правоприлагащи органи, включително членове на полицията в Ню Йорк, в опит да събере информация за противниците на египетския президент Абдел Фатах ел-Сиси в Съединените щати.

Деймиън Уилямс, прокурор на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк, говори по време на пресконференция на 22 септември 2023 г., след като обяви обвинителен акт срещу сенатор Боб Менендес. Деймиън Уилямс, американски прокурор за Южния окръг на Ню Йорк, говори по време на пресконференция на 22 септември 2023 г., след като обяви обвинителен акт срещу сенатор Боб Менендес. Алекси Дж. Розенфелд/Гети изображения

След като обвинителният акт беше разпечатан, Гиргис се призна за невинен и беше освободен под подписка. Делото чака съдебен процес.

Известно е, че египетското правителство арестува, хвърля в затвора и дори изтезава онези, които смята за врагове на режима. Наистина, самата причина Държавният департамент на САЩ да задържи някаква помощ за Египет, същата заповед, която Менендес беше помолен да наруши, беше да окаже натиск върху Египет за реформи в правата на човека, свързани с репресиите срещу несъгласието. Докато Гиргис е обвинен, че е нерегистриран агент на Египет, Уейл Хана, бизнесменът, обвинен в подкупването на Менендес за защита на египетските интереси, не е. Хана и още двама бизнесмени са обвинени в подкуп.

Ваел Хана, който се призна за невинен, е описан в обвинителния акт като „произхождащ от Египет“ и като „поддържал близки връзки с египетски служители“. Според разследващите Хана е била приятелка с Надин Арсланиан „много години преди да започне да се среща с Робърт Менендес“, за когото в крайна сметка се омъжи. В обвинителния акт се твърди, че след като Надин е започнала романтична връзка с Менендес, тя и Хана са прекарали години в работа „за да запознаят египетското разузнаване и военни служители с Менендес“. Обвинителният акт описва как Надин Менендес е действала като посредник, който е предавал съобщения и е взимал подкупи.

Тук стигаме до още един неудобен въпрос, но един обучен офицер от разузнаването би трябвало поне да помисли: Имал ли е Уаел Хана нещо общо с това, че неговата стара приятелка Надин Арсланиан влезе в романтична връзка със сенатора и се омъжи за него?

БОБ МЕНЕНДЕЗ #1 Getty Images

Сред нещата, които един служител от разузнаването взема предвид при планирането на насочването към даден актив, е намирането на някой, който има достъпа, от който се нуждае, но също и уязвимостите, които може да компрометира. Беше широко разпространено, че Менендес е бил обект на обвинения в корупция и етично разследване на Сената, включващо обвинения за приемане на безплатни подаръци, пътувания и пътувания с частни самолети в замяна на използване на влиянието си, за да помогне на д-р Саломон Мелген, който беше осъден за отделно здраве обвинения в измама с грижи през 2017 г. Наказателното дело срещу Менендес доведе до спиране на съдебните заседатели и прокурорите не започнаха втори процес, но комисията по етика на Сената установи, че Менендес е нарушил правилата на Сената и множество закони. Менендес твърдял, че е невинен.

Друго нещо, с което един офицер от разузнаването би се борил, е чистата смелост на подобен ход. Насочването към член на персонала, работещ в екипа на комисията по външни отношения, би било логичен план, но превръщането на председателя в актив би било стрелба към Луната. За дългосрочен съюзник на Съединените щати, като Египет, страна, която играе критична роля през последните 50 години в политиката на САЩ в Близкия изток, насочването и вербуването на сенатора на Съединените щати, който председателства комисията по външни отношения, би било изключително провокативен ход .

Как случаят Менендес и последиците от него ще се отразят на американско-египетските отношения? Докато прокурорите се подготвят за съдебен процес, ще бъдат ли разкрити някакви връзки между бизнесмена и други, свързани с египетското правителство?

Това са много чувствителни въпроси, които преминават от Министерството на правосъдието към интересите на Държавния департамент и Белия дом. Може да се наложи много внимателно да се очертаят границите между прокуратурата, дипломатическите интереси на САЩ и дали някоя по-голяма история, която предстои, има по-големи последици за жизненоважни дипломатически отношения.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР