“Обвиненията срещу мен са напълно несъстоятелни. Обвинен съм за неща,

...
“Обвиненията срещу мен са напълно несъстоятелни. Обвинен съм за неща,
Коментари Харесай

Бившият ректор на Медицинския университет акад. Ваньо Митев: Обвиненията срещу мен са несъстоятелни

“Обвиненията против мен са изцяло несъстоятелни. Обвинен съм за неща, които са довели до доходи за Медицинския университет. Станахме известни в цяла Европа. По време на моето ръководство единствено за една година от задгранични студенти в МУ са влезнали 400 млн. лева, а в страната – над 1 милиарда лева ” Това съобщи през вчерашния ден пред Софийския градски съд някогашният ректор на Медицинския университет (МУ) в София акад. Ваньо Митев. Два часа и половина той и някогашният основен секретар на образователното заведение Алексей Алексеев даваха пояснения пред магистратите. Двамата са подсъдими за неизгодни покупко-продажби, за които прокуратурата твърди, че са ощетили вуза и за противозаконен банкет на задгранични студенти. На 7 юни прокуратурата и бранителите ще пледират, а по-късно се чака и присъда.

Акад. Митев е упрекнат за това, че умишлено е позволил Алексеев да извърши закононарушение по работа като е разрешил 146 чужденци да бъдат записани да следват медицина, без да са държали наложителните по закон писмени конкурсни изпити по биология и химия. Според прокуратурата тези студенти плащали доста по-малко за образование и от това университетът е ощетен с 1,1 млн. лева Другото обвиняване за някогашния ректор е, че не е упражнил задоволително надзор върху Алексеев, в резултат на което от подписани контракти от някогашния основен секретар са настъпили вреди за 290 000 лв. за университета. Митев изясни, че с дейностите си е целял да увеличи и виталния стандарт на чиновниците, а ревюто в Лондон за показване на Медицинския университет, за което прокуратурата го упреква, донесло величествен триумф.

“Съвестта ми е изцяло чиста. Всичко, което съм направил, бих направил и в този момент ”, съобщи изрично акад. Митев. Той изясни, че като ректор е бил задължен да извършва решенията на Академичния съвет. Обвиненията, които са му повдигнати от прокуратурата, са за решения на груповия орган, който се състои от 45 високо квалифицирани преподаватели. “Те няма по какъв начин да бъдат водени за носа ”, изясни пред съда Митев.

“Бяха стартирани серия от 32 инспекции за една година и 8 месеца. Имиджът на Медицинския университет бе срутен. А къде са злоупотребите? ”

Според едно от обвиняванията е бил подписан неблагоприятен контракт с двама юристи. Алексей Алексеев изясни, че МУ фактически имал потребност от консултацията на юристите. “В резултат на тяхната работа бяха спестени 1,7 млн. лева на университета ”, безапелационен бе Алексеев. По думите му, обвиняването е изпълнено с неточности и демонстрира непознаване на материята. Акад. Митев прикани магистратите с присъдата си да измият калта, хвърлена както върху него самия, по този начин и върху университета.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР