Обвиненията срещу Алек Болдуин може да бъдат повдигнати отново, тъй като съдебномедицинският доклад показва, че спусъкът на пистолета, използван при стрелба с Rust, трябва да бъде дръпнат

...
Независимо тестване на оръжието, използвано при фатална стрелба на снимачната
Коментари Харесай

Независимо тестване на оръжието, използвано при фатална стрелба на снимачната площадка на филма „Ръжда“, показва, че спусъкът е трябвало да бъде дръпнат, пистолетът да е стрелял нормално и да не е повреден, според доклад, подаден в съда, което повдига възможността обвиненията да да бъде препоръчан срещу актьора Алек Болдуин.

„Изстреляният патрон с доказателство е следствие от нормално падане на чук от напълно вдигната позиция на ударника“, се посочва в доклада, съставен от Службата за криминални науки в Аризона.

Докладът е подаден като част от защитна молба от името на оръжейника на филма Хана Гутиерес Рийд, която е обвинена в подправяне на оръжието, използвано при стрелбата, както и в две обвинения за непредумишлено убийство.

Стрелбата през октомври 2021 г. на снимачна площадка в Ню Мексико уби оператора Халина Хътчинс и рани режисьора Джоел Соуза.

Те са били поразени от бойни патрони, изстреляни от реквизитен пистолет, държан от Болдуин, докато репетират сцена, казаха служители.

НОВО МЕКСИКО, САЩ - 23 ОКТОМВРИ: Охранител стои близо до входа на ранчото Бонанза Крийк, където холивудският актьор Алек Болдуин простреля смъртоносно оператор и рани режисьор, когато изстреля реквизитен пистолет върху снимачната площадка на филма филм „Rust“ в Санта Фе, Ню Мексико, САЩ, 23 октомври 2021 г. (Снимка от Mostafa Bassim Adly/Anadolu Agency чрез Getty Images) НОВО МЕКСИКО, САЩ - 23 ОКТОМВРИ: Охранител стои близо до входа на ранчото Bonanza Creek Ranch, където холивудският актьор Алек Болдуин простреля смъртоносно оператор и рани режисьор, когато изстреля реквизитен пистолет върху снимачната площадка на филма "Ръжда" в Дядо Коледа Fe, Ню Мексико, САЩ, 23 октомври 2021 г. (Снимка от Mostafa Bassim Adly/Anadolu Agency чрез Getty Images) Мостафа Басим Адли/Анадолска агенция/Гети изображения

Обажданията на CNN до Болдуин за коментар относно доклада не бяха върнати веднага.

Болдуин беше обвинен в непредумишлено убийство през януари, но обвиненията бяха отхвърлени през април. По това време специалните прокурори Кари Мориси и Джейсън Луис казаха, че Болдуин все още може да бъде изправен пред вината и обвиненията могат да бъдат повдигнати отново.

„Обвиненията срещу Алек Болдуин бяха отхвърлени без предразсъдъци, тъй като възможна неизправност на пистолета значително засяга причинно-следствената връзка по отношение на Болдуин, а не по отношение на Гутиерес. Ако се установи, че пистолетът не е работил неизправно, ще бъдат повдигнати обвинения срещу г-н Болдуин. Прокуратурата очаква да вземе окончателно решение за повдигане на обвинение по отношение на г-н Болдуин в рамките на следващите шестдесет дни“, казаха прокурорите в съдебна документация през юни.

Когато се свърза с CNN в сряда, Мориси каза, че обвиненията срещу Болдуин все още се разглеждат и не е взето окончателно решение.

Според доклада, приложен към предложението на Гутиерес Рийд, експертите казват, че спусъкът всъщност е бил натиснат на оръжието, което Болдуин последователно отрича.

„Въпреки че Алек Болдуин многократно отрича да е натиснал спусъка, като се имат предвид тестовете, констатациите и наблюденията, докладвани тук, спусъкът трябваше да бъде дръпнат или натиснат достатъчно, за да освободи напълно взведеното или прибрано чукче на доказателствения револвер“, се казва в доклада.

 НЮ ЙОРК, НЮ ЙОРК - 09 ДЕКЕМВРИ: Алек Болдуин говори по време на RFK Ripple Of Hope Gala 2021 в Ню Йорк Хилтън Мидтаун на 09 декември 2021 г. в Ню Йорк. (Снимка от Димитриос Камбурис/Гети изображения) НЮ ЙОРК, НЮ ЙОРК - 09 ДЕКЕМВРИ: Алек Болдуин говори по време на RFK Ripple Of Hope Gala 2021 в Ню Йорк Хилтън Мидтаун на 09 декември 2021 г. в Ню Йорк. (Снимка от Димитриос Камбурис/Гети изображения) Димитриос Камбурис/Гети изображения

„Ако ударникът не беше напълно прибран назад и трябваше да се изплъзне от палеца на манипулатора, без да е натиснат спусъка, прорезите на полунаклона или четвърт на ударника трябваше да попречат на ударника да достигне до патрон в камерата за изстрелване, ”, гласи той.

Оръжието е било неизползваемо, когато криминалистичните служби са го получили, след като е било счупено по време на тестове, проведени от ФБР, когато е било върнато в работно състояние. „От преглед на изстреляната гилза и оперативно възстановения доказателствен револвер, този фатален инцидент е следствие от ръчното прибиране на ударника до напълно задно и взведено положение, последвано в някакъв момент от издърпване или натискане на спусъка назад “, се казва в доклада.

„Единствената възможна алтернатива на гореизложеното би била ситуация, в която спусъкът вече е бил дръпнат или задържан назад, докато ударникът се прибира до пълното му положение. Макар и малко вероятно и напълно противоречащо на нормалната работа на тези револвери с едно действие, подобно неправилно боравене би довело до изстрелване на боен патрон“, добавя той.

Разследващите не са установили как и защо живи патрони са били на снимачната площадка на филма.

Джереми Харлан от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР