Обвинението срещу Пеевски по Магнитски е скалъпено в български офисиОпитите

...
Обвинението срещу Пеевски по Магнитски е скалъпено в български офисиОпитите
Коментари Харесай

Йордан Цонев: ДПС ще даде своя скромен принос Радев да не е президент


Обвинението против Пеевски по " Магнитски " е скалъпено в български офиси

Опитите на самоопределилите се за " партии на смяната и митинга " са безспорни ялови и безпомощни да сформират кабинет. Това съобщи нощес в " пред Българска национална телевизия Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

На въпрос дали е било смешка или истина -->, че Движение за права и свободи ще се сплоти с Българска социалистическа партия и ГЕРБ, Цонев отговори: " Шега. Как по този начин ще се сплотяваме, ние би трябвало да оставим в идващия парламент и в по-следващия по този начин нареклите себе си " партиите на митинга " да вършат опити и още опити, да сформират кабинет. Опитите им са безусловно ялови, безпомощни. Показаха най-грозното лице на демокрацията в последните два Народното събрание, тъкмо тези три партии ", сподели той.

" Ние би трябвало да ги оставим да хвърлят страната в безпорядък. Шест месеца да нямаме държавно управление, след това още шест. Към здравна и икономическа рецесии, да прибавят и политическа рецесия. Това целят те ", обясни Цонев.

" Като ни упрекват, " но вие в този момент годеж ли вършиме с ГЕРБ и Българска социалистическа партия ". Какво би трябвало да създадем в идващия парламент? Какво чакат от нас хората в идващия парламент? Очакват държавно управление, чакат отговорно отношение. Очакват да не споделяме с този и този " не ", а да кажем какво ще вършим, този, който пристигна да се съгласи да го вършим ", уточни депутатът.

" Кой ви дефинира като такива партии на митинга и смяната? Вие се самоопределихте. Защо сложихте тези ограничаващи линии? Защо обрекохте политическия живот и страната да нямат държавно управление? Защо? ", попита Цонев.

Ситуацията с " Росенец " съм ви споделил, че беше политически детайл, с цел да влязат в Народното събрание избрани политически сили, сподели той.

Хората видяха отговорността, те ни изпращат в Народното събрание да свършим избрана работа, първо да съставим кабинет, стратегия какво ще вършим. Изпратили са шест политически партии, три от тях споделят " ние с другите две или три няма да вършим ". Ама народът не ви дава 121 гласа и какво вършиме - връщате недоволни вота на хората, един път, повторно - какъв брой пъти, попита Цонев.

Никой няма право от тези партии да ни пита, сочи и да поставя разграничителни линии - вие ще извършите ли с ГЕРБ и с Българска социалистическа партия държавно управление? Да, ще създадем с всяка политическа партия - и с ГЕРБ, и с Българска социалистическа партия, и с Демократична България - и с всяка партия, която изпрати българският гласоподавател в Народното събрание и която е съгласна да се работи по избрани промени и по избран път да тръгне страната да излиза от рецесията ", означи той.

И ГЕРБ, ние и Българска социалистическа партия частично, и в предишния парламент и в този им беше дадена безусловна поддръжка да създадат кабинет най-малко до Нова година, не можаха. Ние искахме единствено да стартира възобновяване на нормалността в страната. Те го демонстрираха. Искаме да спасим парламентаризма, споделям го доста съществено. Парламентаризмът е основата на демокрацията, без парламентаризъм в тази страна, видяхме до какво се стига, сподели Цонев.

Сега виждаме в българския парламент, че опитите да се възвърне парламентаризмът, се изражда " циркаджилък ", от парламентарната естрада сега се лее безконтролно слово, което разделя нацията, продължава да се лее популизъм, от парламентарната естрада от време на време строи откровена нелепост. Това не може да бъде лицето на българския парламентаризъм, това желаеме да спасим, мисля, че хората, ще ни оценят. Движение за права и свободи са най-конструктивни в пленарната зала, добави той.

Решението за пенсиите е положително. Ние първоначално бяхме срещу актуализация на бюджета, само че когато видяхме, че поради инфлацията без актуализация пари може да не стигнат до българските жители, пенсионерите и здравните експерти, взехме решение да участваме в актуализацията, само че ще подкрепим краткосрочните антикризисни ограничения, а не дълготрайните политики. В пенсиите подкрепихме мярка, която е от тук до Нова година. 120 лева не са 50 лева Когато изтече тази мярка, ще влезе дълготрайната. Гражданите ще видят, че в бюджета по всички ограничения вътре дружно сме правили по този начин, че да не страда дефицитът. Това е конструктивизъм, сподели Цонев.

Цонев разяснява и напрежението, основало се след репликата на Румен към водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ за неговата татковина: " Един държавен глава би трябвало да държи сметка за рецепцията на думите си измежду своя народ. Ти си държавен глава, не сме ние. Да зададеш пред камера този въпрос, който визира патриотичните усеща на тези хора, за които (понеже аз ги познавам и върша срещи с десетки хиляди единствено за една кампания) - те се гордеят с това, че са останали в България, когато ги прокуждаха, когато ги нараниха, когато им потъпкаха достолепието. Те избраха не да отидат в родината-майка, а да останат в същинската си татковина, в която са родени, в която и дедите им са родени. И когато им кажеш, че са същински патриоти, че са останали, очите им се пълнят със сълзи на задоволство ", съобщи Цонев.

Да не познаваш личния си народ и другите етнически групи и да запиташ техния водач, сподели той.

Цонев добави, че е получил доста есемеси от български турци, в които е имало доста болежка от думите на президента, за който те са дали своят вот. " Болка! В есемесите се съдържаше следното: " Ние, по-голямата част от нас, считаме, че политическото ни посланичество е Движение за права и свободи, и че най-хубавият бранител на нашите права и свободи е тази партия, и водачът на тази партия съставлява нас. Не може го питаш с подобен звук и да му зададеш подобен въпрос. Може да питаш всеки различен като седнеш на чаша вино ". Така че въпросът не е нито съответен, нито е към инцидентно изявление на Мустафа Карадайъ. Ще има последици за българския президент ", закани се Цонев.

" Ние няма да го подкрепим. Дадохме своя непретенциозен принос той да стане президент. Сега ще дадем своя непретенциозен принос той да не стане ", безапелационен бе той на въпрос за идните президентски избори и кандидатурата на Румен Радев. Няма да го подкрепим, това е наше политическо решение, добави още.

" Направете си срещи с хората, които гласоподаваха за него. И ще видите техния отговор ", съобщи Йордан Цонев.

Геополитическият и ценностен избор на България е в огромна степен подкрепят и иницииран от Движение за права и свободи от нашия уважи водач доктор Ахмед Доган, и това го знае всеки български жител. Ние не подлагаме на подозрение нашия геополитически избор - НАТО и Европейски Съюз. Движение за права и свободи няма да си скапе връзките с Америка, която за нас е най-големия сътрудник. Това не значи, че като Движение за права и свободи е направил геополитически избор, че сме създали и избор да одобряваме неща, които за нас са неприемливи. Не значи, че поради геополитическия избор, сме избрали " някакъв тип васално държание " - не. Ние сме нация и страна, народът дефинира кой да ръководи, а съдът кой е отговорен и нямаме потребност от такава поддръжка. Ние декларирахме ясно, че желаеме доказателства по " Магнитски " и до момента в който не ги забележим стоим зад Деля Пеевски. Питаме всички български и европейски институции по проблема " Пеевски ". Има ли данни? Питаме и посолството, изпратихме и писмо до Конгреса. Искаме да си изясним истината за господин Пеевски, тъй като съгласно нас това обвиняване е скалъпено в български офиси. Ние оставаме правилни на геополитическия си избор и правилни на нашите другари - Америка, само че по този въпрос имаме разлики и си отстояваме нашата самостоятелност ", съобщи Йордан Цонев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР