Обвинението е опитало да установи кой е изпратил до медиите

...
Обвинението е опитало да установи кой е изпратил до медиите
Коментари Харесай

PRoкуратура в шкафчето на Борисов

Обвинението е пробвало да откри кой е изпратил до медиите фотосите. Прокурорите обаче не са пробвали да открият коя е Мата Хари. Вместо да почисти облика на водача на ГЕРБ, прокуратурата сложи още въпроси за връзките си с него.
Ако държавното обвиняване, под управлението на Иван Гешев, беше оставило Бойко Борисов самичък да води предизборната си акция, евентуално началото ѝ щеше да е много по-успешно. Поредната политическа конспирация, която забърка прокуратурата, обаче докара до смешен резултат.

Търсеният резултат - в навечерието на предстоящите предварителни избори водачът на ГЕРБ да се окаже " потвърдено почтен " за кюлчетата и пачките от нощното му шкафче, претърпя величествен неуспех. Причината, наподобява, е креативна отпадналост на държавното обвиняване, което съумя да въвлече отявлено в предизборната режисура и Европейския парламент.

Всичко стартира в сряда с няколко заглавия в осведомителните организации. Новината гласеше, че " фотосите на кюлчета злато и пачки евро от спалнята на някогашния министър председател Бойко Борисов са манипулирани ". Според медиите това са изводите от петорна експертиза, назначена от прокуратурата. Въпросните изводи не бяха оповестени от проверяващите, които прочее предходната година оповестиха, че следствието по тематиката е прекъснато.
Реклама
Невинността на Борисов беше прогласена от евродепутата Томаш Здеховски (ЕНП) при започване на съвещанието на бюджетната комисия в европарламента.
Преразказ на преразказ по преразказ на експертиза
У нас прокуратурата резервира безмълвие по тематиката, а, потърсен за коментар, представителят ѝ Веселин Иванов сподели пред " Капитал " първо, че е " схванал за протичащото се от медиите ", и второ - че не може да разяснява преписка сред държавното обвиняване и европейски депутати.

Томаш Здеховски от своя страна изясни, че е получил писмо от българската прокуратура, което удостоверява, че е осъществена експертиза. Изводите от нея също бяха изредени: фотосите от премиерската спалня в " Бояна " са били манипулирани, а доказателство за това е, че резолюцията на парите и златните кюлчета се разграничава от тази на останалите обекти в фотосите.

Според известията, идващи от Брюксел (в които се включи и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков), прокуратурата е установила още, че по време на разпитите чиновници в резиденция " Бояна " са декларирали, че в никакъв случай не са виждали " сходни обекти " (пари и кюлчета).
Реклама
По думите на Новаков съгласно експертизата фрагментите са направени " в порядъка на година и половина ", само че пък предметите на тях остават все на едно и също място. " Заключението, което направи господин Здеховски, е, че самите фотоси и видеото са били манипулирани за да наведат на дадени заключения, въпреки те в тази ситуация да не са годни ", заключи Новаков. Той преразказа какво е схванал сътрудника му евродепутат, който преразказваше прокурорско писмо, което пък преразказва петорна експертиза.
Кой е пуснал фотосите, а не коя е Мата Хари
Документът, изпратен до европарламента, с който " Капитал " разполага (и който би трябвало от Брюксел да прогласи Бойко Борисов за жертва на комплот), разкрива значително значими условия за следствието на пачките и кюлчетата.

Единственото, което прокуратурата се е пробвала да откри недвусмислено, е кой е изпратил фотосите до медиите. " Проверен е бил електронният адрес на подателя, като е открито, че същият е краткотраен и е съществувал единствено 60 минути ", написа държавното обвиняване.

За сметка на това, макар че Бойко Борисов няколко пъти е заявявал обществено, че знае самоличността на наречената от него Мата Хари, направила фотосите от спалнята му, прокуратурата не е открила това. " До момента не са събрани доказателства за това кой и по кое време е направил фотосите ", се заключва в документа. И се прецизира: " Разпитано в качеството на очевидец е било лице, за което са били налице сведения, че е допустимо да е направило фотосите от жилището на господин Борисов, като същото декларира, че не го познава, както и че в никакъв случай не е било в жилището му. "
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Икономика 3 Политика 1 Транспорт 2 Градове 3 Политика 1 Тема 2 Градове 3 Икономика Реклама
Става дума за плеймейтката Маги Бадер, осветена от предприемача Светослав Илчовски като възможната Мата Хари. Бадер и Борисов отхвърлиха да се познават, а тя беше викана на разпит. От документите излиза наяве, че обвиняването не е питало някогашния министър председател коя е Мата Хари, откакто той отхвърля да е въпросната плеймейтка, и в същото време декларира обществено, че " дамата, направила фотосите, е друга ".
На този декор разпитани са камериерките към държавната вила, които са декларирали, че в никакъв случай не са виждали златни кюлчета и пари в чекмеджетата на нощните шкафчета.Няколко несъгласия
Експертизата на фотосите е открила, че " доколкото оценените файлове не са оригиналите, а копия от тях, не е допустимо да се откри тъкмо какво и по кое време е било снимано ".

Освен това вещото лице, представено от прокуратурата, счита, че не безусловно фотосите са подправени, " а че има подозрения за истинността им ".

Според него " местоположението на предметите в чекмеджето на три разнообразни фотоси е еднообразно ", макар че изображенията са били снимани в период от година и половина. Този извод обаче влиза в спор с друго мнение: че няма по какъв начин да се открият точните дати на снимането, тъй като фотосите не са истинските. Никъде не се дава отговор на въпроса: по какъв начин, откакто не могат да се открият точните дати на снимане, се знае, че са правени в интервал от година и половина.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Държавното обвиняване установи и друго: " има разлика в резолюциите на обособените банкноти на другите фотоси - доста добра резолюция на фотографията, съдържаща същинска банкнота, и размазани букви, числа на фотосите, съдържащи банкноти без серийни номера ". С този извод в действителност прокуратурата за първи път оповестява, че на фотосите от спалнята има същинска банкнота.

В писмото се появява и различен извод. " Видно от заключението на вещото лице, проучването на изображенията, съдържащи се в предоставените файлове, е открило съществуване на несъответствия в цвета на водните знаци и холограмните стикери [на банкнотите] ". Изобщо не излиза наяве по какъв начин при фотография на банкнота, и то с сходна резолюция, може да се откри противоречие с нормалния цвят на воден знак, който се вижда под характерен ъгъл и светлина.

В целия документ прокуратурата назовава златните кюлчета, които ясно се виждат, " жълтите правоъгълни предмети ". Разследването за жълтите предмети е довело до питане до Българска народна банка. Оттам прокуратурата се е пробвала да разбере продават ли се в страната златни кюлчета и в случай че е по този начин, дали са опаковани във фолио.

Министерството на стопанската система пък е съобщило на проверяващите, че не е допустимо да се обясни дали са купувани и продавани златни кюлчета с откритите в експертизата идентификационни номера. От своя страна от организация " Митници " са споделили, че е невероятно да се наблюдава дали жълтите предмети са били импортирани, или изнесени от България.
Крайният извод на прокуратурата е, че в хода на следствието не са открити банкноти и златни кюлчета. Ето за какво не може да се направи съпоставяне с тези от фотосите.А револверът?
В цялото писмо на прокуратурата има една огромна липса - револверът на нощното шкафче. В инспекцията, преразказана до евродепутатите, той не се загатва нито един път.

Именно револверът обаче е движимостта, за чиято достоверност някогашният министър председател удостовери обществено. " Тая [снимка], където дремя, сигурно не е инсталирана ", сподели Борисов на конференция през юни 2020 година

На фрагмента се вижда и револвер.

Впоследствие водачът на ГЕРБ е питан за какво не съхранява оръжието си съгласно законовите условия, а в Столична дирекция на вътрешните работи е формирана инспекция по тематиката. Не това обаче е основното.

Същественото е, че оръжие се вижда и на останалите фрагменти - с пачките и кюлчетата. Държавното обвиняване обаче не се занимава с револвера, запечатан на тях. Остава да виси въпросът дали прокуратурата пренебрегва револвера, тъй като тъкмо той може да бъде доказан най-лесно, което и да е начален белег за достоверност на фрагментите.
Свързани публикации Прокуратурата освободи Борисов без обвиняване, нямало задоволително доказателства (обновена) 18 март 2022, 23:31 " Барселонагейт " отново ухапа Борисов и сподели бездействието на прокуратурата (oбновена) 17 февруари 2022, 13:54 Казусите, за които Кирил Петков попита основния прокурор 10 февруари 2022, 15:25 Гешев против " Промяната ": Съпротивата на превзетата страна 10 февруари 2022, 15:25 Прокуратурата отвръща на удара: Гешев изиска министър председателят да уточни корумпираните 7 февруари 2022, 21:36 Гешев се обърна за мониторинга на Европейска комисия, Кирил Петков: " Колкото повече, толкоз по-добре " 27 януари 2022, 17:29 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Полина Паунова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР