Обвинен в убийство непълнолетен младеж ще бъде поставен под надзора

...
Обвинен в убийство непълнолетен младеж ще бъде поставен под надзора
Коментари Харесай

Непълнолетен варненец, обвинен в убийство, ще бъде под родителски надзор

Обвинен в ликвидиране малолетен юноша ще бъде подложен под надзора на родителите си. Апелативният съд във Варна удостовери определение на Варненския областен съд, с което мярката му за неотклонение „ задържане под стража “ е била променена.

16-годишното момче е привлечено към наказателна отговорност за ликвидиране, осъществено по хулигански подбуди в нощта на 7 август в село Белоградец.

Прокуратурата стачкува пред горната инстанция правосъдния акт на Окръжния съд с претекст тежестта на повдигнатото обвиняване и продължаващата заплаха от осъществяване на закононарушение. Според представителя на Апелативната прокуратура, не може да се неглижира извода в психиатрично-психологическата експертиза, че при сходна обстановка младежът не би реагирал по подобен метод.

Адвокатът на обвинения сподели, че потърпевшият в дълъг интервал е тормозел фамилията и околните на арестуваното момче, а във съдбовния ден е нанесъл побой над приятелката му. Когато малолетният му потърсил сметка за държанието, той го обидил с тежка хула.

Апелативният съд съобрази, че закононарушението за повдигнатото обвиняване, даже след понижаване на наказването поради възрастта, законът санкционира с отнемане от независимост. Всички събрани доказателства са в поддръжка на това, че създател на действието е арестуваният. За да продължи задържането му под стража обаче е нужно публичният интерес да има превес над персоналните права. В този случай това не е по този начин. Приобщените данни демонстрират, че 16-годишният възпитаник е с ниска степен на заплаха, не е осъждан, не е регистриран в Детска педагогическа стая, няма податливост към експанзия и противообществени действия. От обществения отчет е видно, че той е отглеждан в хармонична фамилна среда, с полагани грижи за възпитанието и образованието му. Тежестта на обвиняването не е задоволително съображение за задържането му под стража. Мярката „ под контрол на родителите “ има капацитет да извърши задачите на закона, а е и в полза на личността на обвинения – той да бъде под грижите на фамилията си и да продължи образованието си в учебно заведение.  

Определението на Варненския апелативен съд е дефинитивно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР