Обвързването на парите от НЗОК и заплатите в болниците не

...
Обвързването на парите от НЗОК и заплатите в болниците не
Коментари Харесай

Доц. Васил Пандов: Към момента няма риск за плащанията към болниците

Обвързването на парите от НЗОК и заплатите в лечебните заведения не беше популистки ход. Това изясни в „ Тази заран “ по бТВ доцент доктор Васил Пандов, ръководител на Надзорния съвет на НЗОК.

Според него с Националния рамков контракт се показва, че лечебните заведения би трябвало да реализират контрактуваните минимални заплати в лечебните заведения.

„ Към момента няма риск за заплащанията към лечебните заведения. Отпуснати са към 50 млн. лв. месечно, като от тях 25 млн. лв. са нужните средства за хонорари “, добави той.

Пандов добави, че би трябвало да се създадат законови промени за финансирането на лечебните заведения.

В Рамковия контракт на НЗОК бе записано, че заплатите на лекари и медицински сестри би трябвало да бъдат увеличени от 1 август, в случай че лечебните заведения желаят да получават повече пари от касата.

Частни и общински лечебни заведения нападнаха в съда това предписание, а съдът излезе с определение, че стопира тези текстове в контракта сред страните.

„ Възнагражденията в бранша на опазването на здравето би трябвало да бъдат увеличени. Въпросът е по какъв начин да се случи при сегашната законова уредба. Има упования към Министерството на здравеопазването да усили възнагражденията в лечебни заведения, които в това време са търговски сдружения “, уточни Мария Шаркова, експерт по здравно право.

Според нея сега новите разпореждания за заплащанията са спрени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР