Обучено митничарско куче залови 191.22 кг хероин в турски тир

...
Обучено митничарско куче залови 191.22 кг хероин в турски тир
Коментари Харесай

Как кучето Ричи залови дрога за 12 милиона

Обучено митничарско куче залови 191.22 кг хероин в турски тир на пункта Капитан Андреево. Пратката била скрита в пакети с теракол. 61-годишният водач Дурсун Хамзаоглу е с непрекъсната мярка за неотклонение " задържане под стража ", наложена му от Хасковския областен съд.

Цената на хванатата дрога е 12 415 000 лева Това оповестиха взаимно шефът на Агенция " Митници " Георги Костов, основният секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов и зам.-окръжният прокурор на Хасково Дарина Славова.

Камионът влезнал в България от турски Граничен контролно-пропусквателен пункт Капъкуле на 23 май сутринта " По документи тирът превозвал теракол за Белгия. Товарът бил докомплектуван с апарати за механотерапия за Холандия ", разяснява Костов.

При започване на обработката на камиона е сработил рисков профил, заложен от Министерство на вътрешните работи. Последвало пролъчване с рентген и не било установено нищо подозрително. Започнал и подробен физически надзор.

Тогава митническото куче Ричи, което е на пункта от 5 години, се спряло до една от торбите. Тя била фабрично запечатана, само че в нея е имало 2-килограмов пакет с хероин.

Последвало отваряне на всички торби с теракол. Така били открити общо 95 пакета с дрога. Тепърва ще се прави и химична експертиза на чистотата на дрогата. Предварителната подготовка на трафикантите била извънредно професионална. Избраното вещество теракол по компактност и консистенция отговаряло на тези на хероина.

Митническото куче Ричи е кръстоска сред кокер шпаньол и бретон. " То е извънредно дейно при обработка на тесни пространства, а по принцип породата е обучавана за търсене на трюфели ", добави шефът на Агенция " Митници ".

" Разкриването на контрабандата стана в резултат на работата с партньорски служби, с които е построен рисковият профил. Операцията продължава ", сподели Младен Маринов.

Прокурор Славова похвали професионалната работа на митничарите и служителите на реда.

" Не съм отговорен, взех стоката, откакто камионът бе пломбиран ", съобщи пред Темида Хамзаоглу. Същата теза развиха и тримата му юристи. Те подчертаваха, че подзащитният им не е бил при товаренето и пломбирането на стоката. Освен това близо 6 часа камионът бил проверяван на пункта Капъкуле на излизане от Турция. Там също не било намерено нищо.

Според прокурор Валентина Ранчева изказванията на 61-годишния водач били защитна версия. Дежурният областен арбитър Георги Гочев също реши, че все още има обосновано съмнение Дурсун да е участник в трансгранична мрежа за трафик на дрога. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР