Обучените спасители в България са достатъчно, но те трябва да

...
Обучените спасители в България са достатъчно, но те трябва да
Коментари Харесай

Експерт: Обучените спасители в България са достатъчно, но те трябва да бъдат добре обгрижвани

Обучените спасители в България са задоволително, само че те би трябвало да бъдат добре обгрижвани. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ – Варна Илия Раев, ръководител на Областния съвет на БЧК – Варна. По думите му още веднъж преди идния летен сезон ще се заприказва за нуждата от спасители, че няма задоволително.
" Но спасители има. Миналата година сме обучили към 200 нови спасители, това се прави всяка година. 610 души са с възобновено право да практикуват активността " Воден избавител ", уточни Илия Раев. Той разяснява, че с този брой подготвени фрагменти потребността от спасители във Варна може да бъде покрита. За страната – от Резово до Дуранкулак, са нужни към 1300 спасители.
" Спасители се образоват доста, само че поражда казусът с концесионерите, които заплащат по-малко от това, което един избавител получава в Гърция или Испания. Затова младежите, приключили сполучливо курса за спасители на БЧК и получили документ, който важи за целия Европейски съюз, отпътуват за чужбина, където получават до 2000 евро месечно, което е доста по-различно от 700 лв.. Това би трябвало да се промени ", означи Илия Раев. По отношение на опцията да бъдат импортирани фрагменти от Украйна Илия Раев акцентира, че техният документ не се признава в България и ще бъде належащо спасителите да преминат курс на образование в БЧК.
" Това ще обезцени труда на спасителите, ние би трябвало да бъдем загрижени за нашите родни фрагменти, които да получават положителни заплати – сред 1000 и 1400 лв.. Ние им даваме по-малко пари и ги караме да правят спомагателни действия, които не са присъщи за спасителите. Разковничето е възнаграждението на спасителите и вниманието към тях -да им се обезпечава оборудването за избавителния пост, фланелки и гащета с емблемите на водното спасявате, както и вода. Трудът на спасителите би трябвало да бъде почитан, тъй като той е грижа към хората да оцелеят и да ги опазим ", съобщи Илия Раев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР