Обучението по пътна безопасност става задължително от детската градина до

...
Обучението по пътна безопасност става задължително от детската градина до
Коментари Харесай

Всички ученици - на изпити пред автоиструктори

Обучението по пътна сигурност става наложително от детската градина до завършването на учебно заведение, предава Нова тв.

Всички възпитаници - на изпити пред автоиструктори. Още от тази образователна година образованието по пътна сигурност става наложително от първата група на детската градина до завършването на XII клас. Оценяването по предмета ще е с " да " и " не ".

Целта е, завършвайки учебно заведение, децата към този момент да познават разпоредбите за придвижване по този начин, като че ли са ходили на шофьорски курс. Дори ще вземат решение съответни проблеми на пътя пред автоинструктор.

Програмата на Министерството на образованието е отговор на статистиката за жертвите на пътя. Според нея единствено от началото на годината до края на август са починали 24 деца. Миналата година при произшествия са умряли 36 деца. Екип на Новините на NOVA посети един на практика урок по сигурност на придвижването за четвъртокласници. 

В двора на столичното 145-о учебно заведение към този момент има интерактивна площадка. Класните ръководители там са подготвени по норматива на МОН. И в случай че в четвърти клас занапред имат два периода да се отучат да карат в насрещното, в единайсети и дванайсети клас с изключение на класните ръководители, на площадките ще идват и автоинструктори. Теоретичните задания ще са по-сложни от листовките за кандидат-шофьорите.

Пътните служители на реда са сигурни в потребността от такова образование . Според тях това е добър метод децата да станат добре възпитани и културни участници в придвижването по пътищата. Освен това обаче е нужно и самите родители да бъдат по-отговорни.

За сигурността на децата пешеходци в зимните месеци полицията предлага светли облекла със светлоотразителни детайли, с цел да ги виждат водачите отдалече.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР