Обучение на специалистите по здравни грижи на тема:.Преданалитичен етап в

...
Обучение на специалистите по здравни грижи на тема:.Преданалитичен етап в
Коментари Харесай

Специалистите по здравни грижи преминаха през обучение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен

Обучение на експертите по здравни грижи на тематика:.Преданалитичен стадий в клинична лаборатория. Правила и неточности при взимане на кръв “ се организира в МБАЛ „ Д-р Иван Селимински ”-Сливен. Присъстваха 69 експерти по здравни грижи. Лектор беше доктор Галина Бакърджиева –началник Клинична лаборатория към болничното заведение.

Тя приказва за значимостта на клиничната лаборатория като независима, научна дисциплинираност с сложен и прибавен темперамент. Предметът на клиничната лаборатория включва проучването на химичния и клетъчния състав на биологичните течности и тъкани на човешкия организъм в норма и патология.

Д-р Бакърджиева открои факторите, които повлияват резултатите и достоверността наклиничнолабораторните индикатори – пол, възраст, бременност, физическа интензивност, метод на хранене, климат, сезон и други На лабораторните резултати повлияват и медицинските процедури и медикаменти. Влияние имат и фактори в предлабораторния стадий - предварителна подготовка на пациента-психическо напрежение, физическа интензивност, предшестващо хранене, състояние на тялото на пациента. Бяха припомнени главните правила и условия за взимане на биологичен материал за клиничнолабораторни проучвания, работа със затворена система за взимане на кръв, реда за взимане на кръвните проби в елементи.

Д-р Бакърджиева акцентира на източниците на неточности при взимане на биологичен материал. Работата със затворена система за взимане на биологичен материал е причина за премахване на огромна част от грешките и обезпечава безвредна работа на личния състав през целия цикъл. Изискванията за съхранението и превозването на биологичния материал. Обучението приключи с тест. Курсът е упълномощен по ЕКС на БАПЗГ.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР