Обстрелът на най-голямата атомна електроцентрала в Европа – тази в

...
Обстрелът на най-голямата атомна електроцентрала в Европа – тази в
Коментари Харесай

МААЕ призова АЕЦ „Запорожие” да стане зона за безопасност

Обстрелът на най-голямата атомна електроцентрала в Европа – тази в Запорожие, може да докара до безкрайно изпускане на радиоактивни материали. Руското военно съоръжение на място може да подкопае нейната сигурност, предизвести Международната организация за атомна сила (МААЕ), съобщи Военновъздушни сили News.

Русия окупира завода в Запорожие при започване на нашествието си в Украйна и той е подложен на многократни офанзиви. След посещаване предходната седмица нуклеарният наблюдаващ на Организация на обединените нации прикани централата да получи статут на зона за сигурност и сигурност и обстрелът ѝ да спре неотложно.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства заключенията на задачата, като добави, „ наличието на съветска военна техника на територията на атомната електроцентрала упражнява напън върху нашите чиновници там и прави ясни препратки към съветската военна окупация ". Той добави, че би подкрепил зона за сигурност, в случай че тя има за цел да „ демилитаризира територията на атомната електроцентрала ".

Заводът се намира на южния бряг на река Днепър, от другата страна на следените от Украйна градове и военни позиции.

И двете страни се упрекват взаимно, че са атакували завода, окупиран от съветските сили при започване на март. Във вторник Русия упрекна Киев, че е блъснал региона три пъти за 24 часа. Украйна твърди, че съветските сили са го употребявали като щит, от който да стрелят по околните градове.

Обстрелът продължи, до момента в който екип от 14 души от Ядрената организация на Организация на обединените нации посетиха централата предходната седмица. Ръководителят на задачата Рафаел Гроси предизвести за действителен риск от нуклеарна злополука. Въпреки че по-голямата част от екипа напусна завода след два дни, двама от неговите чиновници остават там за непрекъснато. Мисията акцентира подчерта „ извънредно стресовите условия “, пред които са изправени 907 украински чиновници, работещи там под съветски боен надзор.

МААЕ разказа в детайли вредите на централата и означи, че обстрелът продължава и има заплаха да провокира нуклеарна повреда, която „ може да докара до радиологични последици с огромно значение за сигурността ”. В отчета се упорства за незабавна потребност от „ краткотрайни ограничения ” за попречване на нуклеарна повреда, породена от военни дейности. Всички заинтригувани страни би трябвало да се съгласят да се сътвори „ зона за отбрана на нуклеарната сигурност и сигурност ”, с цел да се избегнат спомагателни вреди.

Руски военни, транспортни средства и съоръжение са  видяни към централата и „ няколко военни камиона ” са в турбинните зали на два от шестте реактора на централата, по данни на нуклеарните специалисти от МААЕ. Те предизвестиха, че военното съоръжение на място и конфликтите наоколо до жизненоважни зони подкопават защитната система на централата и приканиха за извеждането им от централата.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации организира изключително съвещание след публикуването на отчета на МААЕ, с цел да разиска обстановката в Запорожие.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш сподели, че „ като първа стъпка съветските и украинските сили би трябвало да се ангажират да не вземат участие в никаква военна активност към площадката на завода или от площадката на завода “.

Василий Небензя, съветският дипломат в Организация на обединените нации акцентира, МААЕ е трябвало да упрекна Украйна за обстрела на окупираната нуклеарна централа. „ Съжаляваме, че във вашия отчет... източникът на обстрела не е непосредствено посочен “, акцентира Небензя на сесия на Съвета за сигурност, на която участва генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси.

Само един от шестте реактора на централата работи през последните дни. Три от четирите линии, осигуряващи електричество от мрежата на Украйна, са изключени по време на боевете. Последната е прекратена в събота, съгласно известието на МААЕ. В момента атомната централа е захранвана единствено по един електропровод с по-нисък запас на мощ от близката топлоцентрала.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР