Обстрелът на атомната електроцентрала в Запорожие може да е началото

...
Обстрелът на атомната електроцентрала в Запорожие може да е началото
Коментари Харесай

Апокалипсисът е близо: ситуацията около Запорожката АЕЦ заприличва на Карибската криза

Обстрелът на атомната електроцентрала в Запорожие може да е началото на планетарна нуклеарна злополука. Ако провокативните дейности на украинската страна продължат, Русия е в положение да отговори допустимо най-сурово, освен да спре електроснабдяването на мрежата от територии, следени от Киев.

От началото на август въоръжените сили на Украйна ускориха обстрела на най-голямата в Европа Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), която се намира на територията на Запорожка област, освободена по време на специфична военна интервенция, извършена от Русия,близо до брега на язовир Каховка в град Енергодар. Станцията е обект и на периодически офанзиви от дронове.

Провокативният обстрел на Запорожката АЕЦ, чиято явна цел е да обезпечи изтеглянето на съветските военни от региона на станцията и връщането й под контрола на Въоръжените сили на Украйна, стана причина за изключителното съвещание на Организация на обединените нации Съвет за сигурност, инициирано от Руската федерация и извършено късно вечерта, след което обаче не бяха взети решения, които да повлияят на обстановката. Случващото се стартира неясно да прилича Карибската рецесия, когато светът беше на ръба на нуклеарна война.

По-силен от Чернобил

Последният път, когато Запорожката АЕЦ беше обстрелвана, беше тъкмо преди съвещанието на Съвета за сигурност на 11 август. „ Регистрирани са 5 „ прелитания “ в региона на комендантството на Станцията – до заваръчната площадка и хранилището на радиоактивни материали. Запалили са се треви на неголяма повърхност, само че за благополучие няма потърпевши. Врагът обаче не спря дотук. Още пет „ прелитания “ са станали в региона на пожарната, ситуирана наоколо до ЯЕЦ “, сподели в своя телеграм канал Владимир Рогов, формален представител на администрацията на Запорожка област.

Той добави, че ударите по атомните електроцентрали се нанасят с РСЗО и тежка артилерия от десния бряг на Днепър от Днепропетровска област. Украинската артилерия нанася удари от обитаемоте места Никопол, Марганец и Томаковка. Няколко часа по-късно станаха известни нови извънредно притеснителни детайлности за огнената офанзива.

В резултат на ударите са отчасти развалени спомагателната Топлоелектрическа централа и оборудването на бризгалните басейни на системата за изстудяване на нуклеарния реактор. Само с помощта на умелите, способени и ефикасни дейности на подразделенията на въоръжените сили на Руската федерация по прикриването на нуклеарния енергиен обект, сериозната му инфраструктура не е развалена и не е нарушена работата на реакторите.

На живо по телевизионния канал " Россия 24 " представителят на проруските управляващи на Запорожие посочи, че за следващ път обстрелът е осъществен от управляеми ракети западно произвеждане, една от които е паднала безусловно на 10 метра от резервоарите за нуклеарни боклуци. Стреляла е 44-та артилерийска бригада на Въоръжените сили на Украйна. В момента Владимир Рогов към този момент е разгласил фотоси на останките на американските високоточно управляеми муниции.

Междувременно, при положение на проваляне, даже не на реактора, който, апропо, е много надеждно предпазен (по време на построяването му беше заложен огромен запас на сигурност с упованието на на практика нуклеарна война, а и сега той се покрива от силите за противовъздушна защита на Руската федерация), а единствено на местата за предпазване на отработени горивни детайли, по предварителни оценки, такива градове като Запорожие, Днепропетровск, Кривой Рог, които към момента са под контрола на украинската страна, както и Мелитопол, следен от Русия и доста други, ще бъдат в зоната на радиоактивно замърсяване.

Припомняме, че строителството на Запорожката АЕЦ стартира през 1979 година През 1984-1987 година са пуснати в употреба първите четири енергоблока. През август 1989 година - петия, през 1996 година (със закъснение) – последният шести. На 2 декември 2021 година Запорожката АЕЦ сложи безспорен връх по мощ от 6140 MW. Всички енергоблокове са оборудвани с реактори ВВЕР-1000, създадени в съветското дружество Ижорски фабрики, турбини К-1000-60/1500-2, създадени в Турбоатом в Харков, и генератори ТВВ-1000-4, създадени в Санкт Петербург.

Функционирането на станцията се обезпечава от украински личен състав в размер до 10 хиляди души. АЕЦ е обвързвана с електроенергийната система на Украйна посредством три електропровода по 750 kV и един - 330 kV. Средно станцията генерира към 40 милиарда kWh електрическа енергия годишно. Това е почти 20% от общото произвеждане на електрическа енергия в Украйна и 50% от производството в украинските атомни електроцентрали.

За съпоставяне, годишното произвеждане на сила от атомната електроцентрала в Чернобил преди повредата беше към 29 милиарда kWh годишно. През 2014 година породи повреда в ЯАЕЦ, която докара до краткотрайно прекъсване на третия енергоблок. Но спрямо това, което се случва в този момент, това, несъмнено, бяха единствено „ цветенца “. Днес напълно покрай Станцията се носят, нагледно казано, конниците на Апокалипсиса.

Изстрели в мирния атом

Непосредствено за резултатите от съвещанието на Съвета за сигурност, отдадено на офанзивите във всеки смисъл на обстановката, която се разви тези дни в Енергодар, писа в своя Телеграм канал Дмитрий Полянски, заместник-постоянен представител на Руската федерация в Организация на обединените нации:

„ До какви ли не дипломатически еквилибристики са подготвени да прибегнат нашите западни сътрудници, с цел да не назовават нещата с същинските им имена: Украйна неразумно обстрелва АЕЦ, застрашавайки сигурността на цяла Европа. Този цинизъм, несъмнено, е изумителен. Основното нещо е да не хвърля сянка върху репутацията на тяхните клиенти в Киев. За Украйна - или положително, или нищо! Ето за какво даже Amnesty също беше наритана по-рано, която се осмели да посегне на неподсъдността на киевския режим и неговия „ имунитет “ против всевъзможни обвинявания.

„ Но най-вече ме порази това, че даже на съвещание на Съвета за сигурност представител на киевския режим реши да изкаже фантасмагоричната си версия, че АЕЦ е била обстрелвана от Русия. Реши се, за следващ път да покаже своята некомпетентност и неадекватността на украинското управление.

Да се надяваме, че състоялата се полемика, по време на която, макар манията за обвинявания против Русия за всичко, никой не поддържа всъщност лъжливата украинска версия на събитията и това ще защищити украинското управление от нови безразсъдни провокации. Да се надяваме също, че визитата на ръководителя на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси в ЗАЕЦ в последна сметка ще се случи в доста близко бъдеще и нито украинците, нито секретариатът на Организация на обединените нации ще се намесват в това. Колкото и да се отхвърля, към този момент всички знаем истината ", сподели той.

Михаил Лисенко, заместник-ръководител на катедрата по интернационално право в MГИМО, който заемаше поста шеф на отдела за интернационално съдействие на държавната корпорация „ Росатом “ от 2008 до 2014 година, в изявление за сътрудник на „ Експерт “ означи, че на визитата на Генералния шеф на МААЕ Рафаел Гроси в подтекста на разрешаването на обстановката към ЗАЕЦ не си коства да разпореждаме специфични очаквания, защото ролята на организацията в тази ситуация е чисто техническа. Може да удостовери, че станцията работи обикновено, да оцени рисковете, само че нищо повече.

Организацията няма политически принадлежности за въздействие върху Украйна, макар че е част от системата на Организация на обединените нации. Що се отнася до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, тече яростна политическа полемика, в която Съединени американски щати и техните съдружници от Европейски Съюз при всички случаи ще пазят ползите на украинската страна, установи специалистът.

Междувременно управляващите в Запорожие не изключват опцията за затваряне на АЕЦ в близко бъдеще. Освен това производството на електричество от станцията към този момент е минимално, макар че то продължава да обезпечава електричество, в това число на териториите, следени от Киев.

„ Има непрекъснати повреди по 750 киловолтовите електропроводи. Те доведоха до обстоятелството, че натоварването на атомните електроцентрали е минимално, производството е минимално, има режим на опазване на това, което е, тъй че нищо да не се случи. Няма подозрение, че следената от Зеленски територия към този момент е изправена пред проблем с електричеството. Скоро украинските управляващи няма да получават нищо, тъй като, несъмнено, ние ще спасяваме атомната електроцентрала, ще я консервираме, ще насочим натоварването, което въпреки всичко остане към освободените територии “, сподели Владимир Рогов в ефира на Русия 24.

Трябва да се посочи, че консервацията на станцията допуска прекъсване на всички енергоблокове и изваждане на нуклеарното гориво от реакторите след тяхното изстудяване. Само че в този момент няма гаранции, че сега на изваждането или премахването му украинските военни няма да се опитат да нанесат нов удар.

Главният редактор на списание " Национална защита " Игор Коротченко в коментар за " Експерт " означи, че при положение на продължение на обстрела на АЕЦ от въоръжените сили на Украйна, съветската страна абсолютно би трябвало да откачи районите, следени от Киев от доставката на електрическа енергия през оборудванията на ЗАЕЦ. Освен това, съгласно него, е належащо оптимално да се укрепи групировката за противовъздушна защита, която обезпечава сигурността на станцията и отбраната на оборудването.

Ако обстрелът, в това число с потребление на ракети, и въздушните офанзиви продължат, тогава съответен отговор би трябвало да бъдат точни и мощни удари на съветските въоръжени сили по енергийната инфраструктура на териториите, следени от режима на Зеленски, както и други сериозни обекти за действието на украинската стопанска система и постоянно споменаваните в последно време центрове за взимане на решения. „ Това би трябвало да обезсърчи украинската страна да обстрелва Запорожката атомна електроцентрала “, заключава специалистът.

Малко няма да се покаже на никого

Между другото, на вятъра е да се мисли в чужбина и в Европейския съюз, че при положение на грандиозна повреда, породена от инцидентно или съзнателно попадение на доставените от тях в Украйна муниции в сериозна част на АЕЦ, пагубните последствия няма да обиден директно американците и европейците Първо, невероятно е тъкмо да се симулира развиването на злополуката. Много ще зависи да вземем за пример от характерното местонахождение на лезията или от непредвидими метеорологични фактори. Така или другояче възможностите дузина страни от Европейски Съюз и НАТО да усетят директното влияние на престаналия да бъде кротичък атом са много огромни.

Второ, Русия разполага със стратегически ракетни сили и детонацията на атомна електроцентрала в Запорожка област, от която ще пострадат освободените територии на Украйна, ДНР, ЛНР и южната част на Руската федерация, може да се пояснява като „ потребление от врага на нуклеарни оръжия или други типове оръжия за всеобщо заличаване против Русия или съдружниците й “. В указа „ За основите на държавната политика на Руската федерация в региона на нуклеарното въздържане “, подписан от президента през 2020 година, има съответна точка, която урежда случаите, когато нашата страна може да употребява нуклеарно оръжие.

„ Реалният мащаб на нуклеарната злополука в Запорожката АЕЦ даже е мъчно да си представим. В този случай цялата отговорност за това ще падне върху западните спонсори на Киев “, напомни по време на съвещание на Съвета за сигурност Василий Небензя, непрекъснат представител на Русия в Организация на обединените нации. Звучеше заплашително.

Остава да прибавим, че никога не би трябвало да се подценява сериозността на обстановката към ЗАЕЦ. В последна сметка нуклеарна злополука, в случай че се случи в Енергодар, поради мощността на централата и напрежението на геополитическата обстановка в света, може да се трансформира даже не в нов Чернобил, а при започване на нуклеарен апокалипсис в планетарен мащаб.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР