Обстановката в община Хайредин, където е в сила частично бедствено

...
Обстановката в община Хайредин, където е в сила частично бедствено
Коментари Харесай

След обилните дъждове: Ситуацията в страната бавно се нормализира

Обстановката в община Хайредин, където е в действие отчасти бедствено състояние последователно се успокоява. През нощта реката е стигнала дигите, които пазят селото. Изпускането на язовир “Огоста “ е спряно,  тъй като в региона към този момент не вали.  Евакуираните хора са се върнали по домовете си. 

Валежите в Балкана са страхотни, по сведения бяха паднали към 162 литра на кв. м и те изпускат язовира превантивно, този язовир по тази причина е изработен, това му е задачата, с цел да може да съ6ере тази вода и по-късно следено да я изпусне надолу по течението на река Огоста, тъй че той си прави работа язовирът, а ние би трябвало да си свършим работата тук, съобщи кметът на общината Тодор Тодоров. Неприятна е обстановката, има такива моменти, природата е по-силна от нас, сподели още кметът.

В село Нивянин, където през вчерашния ден водите на река Скът се повишиха с към половин метър над сериозната точка, ситуацията се възстановява. 

Нивото през вчерашния ден беше 3,95, когато реката почна да се разлива, сега към този момент е под 2,70 и Господ се смили този път над нас, в последния миг водата спря да се разлива и малко по малко през нощта се прибра в коритото. Когато  достигнахме сериозното равнище, започнахме да пълним торби с пясък да разнасяме по къщите, показа кметът на с. Нивяни Николай Христов.

Лиляна Донкова, зам.-кмет на община Борован сподели, че през днешния ден са посрещали по-добре деня, тъй като през вчерашния ден обстановката беше още по-тежка. Глътка въздух за община Борован, за кметство Нивянин, благодаря на доброволците, не се наложи изтегляне на хора, въпреки че имахме подготвеност, изясни още тя.
Свързани

Областните спешни щабове във Враца и Монтана се събират през днешния ден, в заседанията се включи и премиерът Николай Денков.  Той заяви, че най-критичното изглежда е отминало, а възобновяване на инфраструктурата ще коства милиони левове.

Първата реакция на институциите, за благополучие, е била добре координирана – регионалната администрация, кметовете, Пожарна сигурност и отбрана на популацията, военните, които се включиха още на първата вечер – това разреши да бъдат избегнати по-сериозни обстановки, безапелационен беше министър председателят. Целият надзор за това къде да се изпуска вода, по кое време какво да се случи в действителност разреши най-тежкият интервал да бъде овладян. Това, което е значимо, че непосредствената заплаха и рисковете към този момент понижават, само че би трябвало да се внимава с обитаемоте места, които са наоколо до поречията – водите може да се повишават известно време, само че по всичко проличава, че най-критичният интервал е преминат.

Частичното бедствено състояние се афишира по общини. Някои стартират да го отстраняват, само че в други остава, сподели още министър-председателят.

Всички кметове сложиха като проблем, че когато отмине рецесията, не се работи регулярно - изчистване на корита, строени насипи. Това е ангажимент, който поех - да забележим по какъв начин да работим регулярно, с цел да не се стига още веднъж до наводнения, уточни Денков.
Свързани

Късно нощес река Лопушна прелива. В няколко села в община Елин Пелин  е оповестено бедствено състояние. 

В почивния ден десетки доброволци запретнаха ръкави и се стекоха на помощ на възрастните хора, които сами не могат да се оправят с провалите. 

Ключова инфраструктура е разрушена. През миналата нощ в село Голема Раковица реката е отнесла 3 моста. Положението към този момент е овладяно, уверява кметът на Елин Пелин.  Язовирите не са опасност за жителите, безапелационни са управляващите.

От началото на рецесията Българският Червен кръст е в непрекъсната връзка със своите локални структури, които са в непрекъсната връзка с виновните институции в засегнатите общини – регионални управи, кметове, Дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, сътрудници. Представители на БЧК от първите часове са на терен и оказват помощ и подпомагане на засегнатите от наводненията в областите Монтана, Видин, Враца и София-област. Прави се оценка на вредите и се дава най-необходимото, оповестява пресцентърът на БЧК.

От запаса на регионалните препоръки на БЧК за бедствия са раздадени минерална вода, подкрепителни закуски, почистващи препарати. В резултат на огледите на място във всички наранени региони и оценката на вредите БЧК неотложно даде 500 литра вода за три детски градини в Етрополе.

Пет тона почистващи, перилни и миещи препарати, дезинфектанти, както и облекла от Централния запас, са предоставени посредством Областния съвет на БЧК в Монтана на Берковица и други наранени обитаеми места. Представители на БЧК и доброволци са на място и в петък са раздадени почистващи и хигиенични материали на над 50 фамилии. Поддържа се  непрекъсната връзка с локалната власт, кметове и дирекция „ Социално подкрепяне “ за установяване потребностите на потърпевшите от наводнението съгласно оценка на потребностите.

За село Лиляче в област Враца бяха предоставени постелъчно долни дрехи, одеяла и облекла.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР