Обстановката с бежанската вълна в страната ни изглежда спокойна. Имаме

...
Обстановката с бежанската вълна в страната ни изглежда спокойна. Имаме
Коментари Харесай

50 000 са украинските бежанци у нас НА ЖИВО

Обстановката с бежанската вълна в страната ни наподобява спокойна. Имаме към този момент хора от Украйна, които са получили здравна помощ, деца, които са тръгнали на учебно заведение. Това сподели на брифинг вицепремиерът Калина Константинова.

Валери Рачев, началник на Оперативната координационна група, заяви, че досега над 3 милиона са украинските бежанци в Европейския съюз, към 50 000 са в България. В Румъния има над 600 000 бежанци, в Словакия – над 210 000, в Унгария – над 250 000.



„ Пикът, който бе сред 5 и 8 март, е понижен доста, дневният поток от хора в Европейски Съюз е към 100 000 души. Вече 25 страни вкараха режима на краткотрайна закрила”, изясни Валери Рачев.

Той напомни, че страните членки могат да употребяват неусвоени средства от оперативните стратегии, с цел да оказват помощ на бежанците.

Данните сочат, че в България са влезнали към 94 500 бежанци, като към 50 000 са останали. Става въпрос за към 55%.

Само за последното денонощие са останали 2356 души. Всички рейсове през вчерашния ден са пристигнали със непокътнати места в хотелите и не се е наложило да им се търси заслон.

„ Завършихме профилирания портал, насочен към идващите от Украйна, както и към българите, които желаят да оказват помощ и да предложат подпомагане. Работим с украинското посолство, тъй че линк от нашия портал да се постави на техния. Брошури и флаери са отпечатани и разпратени на място. Голяма част от идващите от Украйна са неориентираи и тази информация е скъпа за тях. До този миг сме настанили над 25 000 души, което съставлява 85 240 нощувки от началото на акцията. Това е натоварването на програмата на държавното управление за даване на 40 лева за настаняване и изхранване”, заяви Рачев.

Следващият приоритет е разширението на местата за настаняване и намирането на работа. „ Разглеждаме изискванията за облекчена процедура за наемане на работа”, добави той.

Също по този начин се провежда акция за пропагандиране на краткотрайната протекция на към този момент пристигналите от Украйна.

Рачев заяви също, че първи емигрант с документ за краткотрайна протекция към този момент е изискал да си открие и банкова сметка.

Стоян Темелакиев от Министерство на вътрешните работи увери, че контролът на границата не е развинтен. „ Не изключваме опцията този бежански поток да бъде употребен от хора с недобри планове. Разработен е протокол, по който се правят инспекции на влизащите на територията на България”, съобщи той.

Основния проблем е основаване на организация, тъй че за къс период да се извърши регистрация на бягащите от войната за краткотрайна протекция. Паралелно със стационарните пунктове са обезпечени и мобилни екипи, с цел да не се постанова хората да се разкарват до разнообразни конструкция в страната.

Очаквайте детайлности!

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР