Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, с

...
Общото събрание на ООН прие с голямо мнозинство резолюция, с
Коментари Харесай

ООН прие резолюция, осъждаща насилието на Израел над палестинци

Общото заседание на Организация на обединените нации одобри с огромно болшинство резолюция, с която осъжда Израел за убийството на палестинци в Газа и отхвърли опит на Съединени американски щати да насочи обвинявания към Хамас, оповестяват " Ройтерс " и Агенция Франс Прес.

Внесената от Алжир, Турция и палестинците резолюция беше подкрепена със 120 гласа в 193-членната организация, като 8 страни гласоподаваха " срещу ", а 45 - " въздържал се ". Документът е в отговор на сходна резолюция, която Съединени американски щати блокираха в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по-рано този месец, употребявайки правото си на несъгласие.

Резолюцията осъжда употребяваната от Израел " несъразмерна, непропорционална и безразсъдна мощ " против палестинците в Газа.

Повече от 120 палестинци в Газа са убити от израелски бойци от края на март, а други 4000 са ранени. Израел вини Хамас за подбуждането на митингите. Няма починали израелци.

Новоприетата гражданска война също упорства генералният секретар на Организация на обединените нации да изготви оферти за " способи и средства за гарантиране сигурността, отбраната и благосъстоянието на цивилното палестинско население под израелска окупация, в това число...препоръки за интернационален механизъм за отбрана ".

Идеята за интернационалните сили за отбрана беше препоръчана на среща на Организацията за ислямско съдействие в Истанбул през предишния месец, само че ще е нужна поддръжката на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, където Съединени американски щати имат несъгласие.

Резолюцията също приканва за незабавни дейности към преустановяване на наложената от Израел обсада над Ивицата Газа.

Израел и Египет постановиха обсада на Газа от 2007 година, когато Хамас пое надзор над територията.

Резолюцията осъди ракетните офанзиви от Газа към Израел, само че не уточни съответно Хамас.

Израелският дипломат в Организация на обединените нации Дани Данон съобщи пред Общото заседание преди гласуването, че резолюцията поддържа " терористична организация " и укрепва Хамас.

Съединени американски щати се пробваха да внесат корекция в резолюцията, с която упрекват Хамас в " подклаждане " на принуждение, само че тя беше подкрепена единствено от 62 гласа против 58, което значи, че не получи нужните 2/3 болшинство, с цел да бъде призната.

Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли разгласи, че резолюцията е предубедена към Израел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР