Общото събрание на ООН гласува със 128 гласа „За,9 „Против

...
Общото събрание на ООН гласува със 128 гласа „За,9 „Против
Коментари Харесай

ООН категорично осъди САЩ за признаването на Йерусалим за столица на Израел

Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподава със 128 гласа „ За ",9 „ Против " и 35 въздържали се да осъди решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел, предава „ Франс прес ", представена.



По-рано президентът на Съединени американски щати си разреши да заплаши с контрамерки страните, които считат да поддържат решението за отменяне на позицията на Белия дом, като спре финансирането им под каквато и да е била форма.

Американският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Ники Хейли означи малко преди вота, че решението ще дефинира метода, по който Съединени американски щати ще гледат на организацията в бъдеще. И добави, че нейната страна заплаща прекалено много за " съмнителната привилегия " да бъде неуважавана в най-голямата многонационална организация в света.

Гласуваното от Организация на обединените нации осъжда, само че не е юридически задължаващо по отношение на Съединени американски щати.

България и огромна част от европейски страни гласоподаваха „ за " осъждането на решението на Съединени американски щати. Сред въздържалите се обаче бяха няколко страни от Европейския съюз - Румъния, Полша, Чехия, Унгария, Латвия и Хърватия, както и огромни страни като Канада, Австралия, Мексико.

Подкрепа за признаването на Йерусалим за столица на Израел показаха естествено Съединени американски щати и самата Израел, както и Гватемала, Хондурас, Маршаловите острови, Микронезия, Науру, Палау и Того.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР