Общото събрание на ООН гласува с голямо мнозинство в подкрепа

...
Общото събрание на ООН гласува с голямо мнозинство в подкрепа
Коментари Харесай

Организацията на обединените нации гласува с голямо мнозинство в подкрепа на хуманитарното примирие в Газа

Общото заседание на Организация на обединените нации гласоподава с огромно болшинство в поддръжка на резолюция, призоваваща за неотложно филантропично помирение сред Израел и палестинската въоръжена формация Хамас.

193-членният орган одобри резолюцията, направена от група от 22 арабски страни, с разлика от 120 против 14, като 45 страни се въздържаха. Съединените щати и Израел гласоподаваха срещу.

Продължавайте да четете

лист от 3 детайла Израел ускорява бомбардировките върху Газа, защото интернет и телефонните услуги стопират Защо Палестина не може да гласоподава по отношение на резолюциите на Организация на обединените нации Хамас отхвърля претенциите на Израел за съоръжения под болница ал-Шифа завършек на списъка

Говорейки преди гласуването, йорданският външен министър Айман Сафади сподели, че гласуването срещу резолюцията „ значи одобрение на тази безсмислена война, това безсмислено ликвидиране “. Израел осъди гласуването като „ срам “.

Резолюцията не е обвързваща, само че служи като барометър на международното мнение, защото боевете сред Израел и Хамас наближават края на своята трета седмица след нахлуване на Хамас над Южен Израел, при което бяха убити повече от 1400 души.

>


Тялото се събра, когато Израел ускори бомбардировките си против Газа, където телефонната и интернет връзка бяха прекратени и Израел взе участие в лимитирани наземни конфликти преди предстояща инвазия.

Общото заседание гласоподава, откакто Съветът за сигурност на Организация на обединените нации не съумя да предприеме дейности в продължение на две седмици, като Съединени американски щати и Русия използваха правото си на несъгласие, с цел да блокират оферти, подкрепени от другата страна.

Приетата резолюция приканва за „ неотложно, трайно и стабилно филантропично помирение, водещо до преустановяване на военните дейности “ и „ твърдо отхвърля всевъзможни опити за принудително прекачване на палестинско цивилно население “.

Той също по този начин акцентира нуждата от отбягване на по-широка ескалация на боевете и изисква увеличение на филантропичната помощ за Газа, където през последната седмица беше позволено да влязат единствено няколко камиона, пренасящи помощ.

Внесената от Канада корекция към резолюцията, която би добавила наказание на офанзивата на Хамас, не получи нужното болшинство от две трети.

Резолюцията приканва за неотложно освобождение на всички цивилни, държани като заложници, и осъжда „ всички актове на тероризъм и безразборни офанзиви “, в това число тези против израелски цивилни, само че не посочва Хамас съответно.


Израелският дипломат в Организация на обединените нации Гилад Ердан сподели, че „ прекратяването на огъня значи да се даде време на Хамас да се превъоръжи “ и че гласуването няма за цел да донесе мир, а да „ върже ръцете на Израел “.

Говорейки в четвъртък, Ердан сподели: „ Единственото място, на което принадлежи тази резолюция, е на бунището на историята “.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР