Общото предлагане на малки складове и помещения за градска логистика

...
Общото предлагане на малки складове и помещения за градска логистика
Коментари Харесай

Расте интересът към малки складове и площи за градска логистика

Общото предложение на дребни хранилища и пространства за градска логистика в Централна и Източна Европа възлиза на над 3 млн. кв. метра. Най-голямо е в Полша (около 2 млн. кв. м), регистрира в своя отчет консултантската компания Colliers.

Според Кевин Търпин, районен шеф финансови пазари, търсенето на оператори в сегмента на логистичните и индустриалните парцели в Централна и Източна Европа през последните няколко години е доста.

" То е генерирано главно от логистични оператори, търговци на дребно и дистрибутори, следвани от компании от леката индустрия, автомобилната промишленост и бързооборотните артикули. По време на пандемията беше регистриран нараснал интерес към наем на площи от бранша на електронната търговия и логистиците, които го обслужват. Ръстът на запитванията за пространства за градска логистика е резултат от тази наклонност “, отбелязва специалистът.

Търсенето е друго в обособените пазари в района - едни са параметрите му в Албания, други в Босна и Херцеговина. Най-много парцели от този вид се оферират в Полша, а страната, където те са с максимален дял от общото предложение в обсъждания сегмент, е България - 59 %.

Наемните равнища и таксите за поддръжка на хранилища за градска логистика са по-високи от общоприетите, само че местоположението и опциите за адаптиране към характерните потребителски потребности компенсират това. В множеството от страните наемите за този вид площи варират в диапазона от 4 до 10 евро на месец. В Чехия и Естония могат да доближат и 12 евро.

Ефектът от войната в Украйна върху обсъждания сегмент е друг в обособените страни. Всички те обаче регистрират растеж в цените на горивата, на строителните материали, нарушавания и реорганизации във веригите на доставки - фактори, които от своя страна оказват влияние върху пазара на логистични и индустриални парцели в района.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР