Общото ниво на финансовата грамотност в България е 58%, показват

...
Общото ниво на финансовата грамотност в България е 58%, показват
Коментари Харесай

Повече от половината възрастни българи са финансово грамотни

Общото равнище на финансовата просветеност в България е 58%, демонстрират последните разбори на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). При самооценката на личните финансови знания 48% от интервюираните са определили равнището си като приблизително, а 10% като високо.

Резултатът от 58% е малко над междинният за района, само че е под междинното ниво за страните от Европейски Съюз.  Държавите от Югоизточна Европа са постигнали приблизително към 57% от оптималния вероятен резултат. Това е по-ниско от стойностите, получени посредством същата методология от изследвания на стопанските системи на Европейски Съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и раз (съответно към 64 % и 65%).

Според интернационалния снабдител на финансови услуги Euronet, финансовото обучение постоянно е било извънредно значима тематика, изключително във времена на непредвидени стопански рецесии. Euronet показва, че е значимо да се увеличи осведомеността на хората по отношение на това по какъв начин да ръководят парите си, да са добре готови за другите условия, които финансовите институции оферират, и да се осведомят по какъв начин биха могли да подобрят своите финансови знания, тъй че да оползотворят средствата си най-добре, а и да могат да възпитат децата си от дребни да имат рационално отношение към парите.

От доставчика на финансови услуги означават, че съгласно прочуване, оповестено от Portafina, 68% от британците считат, че преподаване на финансова просветеност в учебно заведение би подобрило финансовото им състояние по-късно в живота. 9 от 10 родители имат вяра, че е отговорност на учебното заведение да дава финансово обучение.

Същевременно с това обаче прочуване на Money Advice Service разкрива, че 88% от учителите нямат образование или характерни квалификации, нужни за преподаването на подобен вид информация. Самите учители споделят, че главните спънки пред даването на финансово обучение в учебно заведение са неналичието на време в графиците, неналичието на еластичност в образователната стратегия и боязън от липса на нужните умения и познания.

Според Euronet  през последните години банките започнаха да оферират способи за подкрепяне на финансовото обучение както в учебните заведения, по този начин и вкъщи като да вземем за пример гъвкави банкови сметки, спестовни проекти и просветителни запаси.

Съществуват и разнородни принадлежности като блогове, приложения и специфични банкови карти за деца. Част от тях включват Starling Kite и Revolut Junior, които оферират карти с избран брой предели както и цели за икономисване. Някои даже ви разрешават да задавате задания и домакинска работа.

Работейки с учебните заведения, финансовите институции могат да допринесат с безвъзмездни стратегии за финансово обучение. Revolut и Starling оферират способи за поощряване на финансовата просветеност посредством своите детски сметки Junior и Kite, а Английската централна банка, да вземем за пример, има раздел за финансово обучение, в който се оферират голям брой безвъзмездни запаси за преподаване и домашно образование.

Освен това, към този момент има и доста безвъзмездни мобилни приложения, като Rooster Money (non-Pro version), Otly, Gimi, Bankaroo, които потребителите могат да употребяват да ръководят финансите си.

Винаги можете да разчитате на положителната остаряла касичка. Няма значение в коя ера се намираме, децата постоянно ще се радват на действието да слагат личните си монети в касичка. Красотата на парите и монетите е, че се виждат, можете да ги държите, да ги преброите и да ги депозирате сами, пишат в умозаключение от Euronet.

„ Финансовото обучение е в действителност значимо, изключително с толкоз доста благоприятни условия зa разплащания, които се оферират. Предоставяйки на децата опция да схванат вариантите, да се научат по какъв начин да бюджетират и да видят цената даже на най-малките старания, ще подсигуряваме, че имаме финансово осведомено младо потомство, което ще направи остроумен финансов избор “, разяснява Калина Стойкин, районен управител на  Euronet България.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР