ОБЩОТО НИ БЪДЕЩЕ Е В НАТО И ЕСИма теми, по

...
ОБЩОТО НИ БЪДЕЩЕ Е В НАТО И ЕСИма теми, по
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ: ДПС 32 години работи за европейската интеграция на Западните балкани

ОБЩОТО НИ БЪДЕЩЕ Е В НАТО И Европейски Съюз

Има тематики, по които с общи старания и народен консенсус, би трябвало да вървим напред. Безспорно, основавайки се на предишното и ползвайки предишното, с днешните си дейности би трябвало да надграждаме и да поставим добра основа за бъдещето. Това сподели водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ в отношение на ПГ на Движение за права и свободи към чуването на премиера Кирил Петков по тематиката районен съд Македония.

Аз Ви благодаря и Ви приветствам, тъй като разбрахме, че ваши полезности са спазването на правата и свободите на индивида, нулева приемливост към дискриминирането и битката против езика на омразата, обърна се Карадайъ към премиера Кирил Петков.

„ Поздравявам Ви, тъй като на база тези полезности породи Движението за права и свободи. Движение за права и свободи е първата политическа партия, която е записана по закон, след рухването на комунистическият режим и след промяната на чл.1 от тогавашната Комунистическа конституция.

Нашата философия за правене на политика е заедността, която е в основата на българския етнически модел – разликите не са проблем, разликите са благосъстояние. Различните да отстояват своята еднаквост, в случай че е належащо, да се оказва помощ на другия да отстоява своята еднаквост и дружно да градим общото си бъдеще, акцентира водачът на Движение за права и свободи.

„ Повече от 30 години това е философията на Движението за права и свободи. Тъй като на Балканите има ред исторически наслоения, които служат за основа, за друго опълчване и за разнообразни искания, ние от Движението за права и свободи още в зората на демокрацията декларирахме през 1991 година посредством нашия почетен ръководител доктор Ахмед Доган, че мястото на България е в Европейският съюз, само че пътят до участието в Европейски Съюз минава през участие в НАТО и го реализирахме, когато ние участвахме във властта. През 2004 година станахме членове на НАТО. През 2007 година – на Европейският съюз. Но още от 90-те години ние споделяме философията, че вместо на Балканите да се противопоставяме и да си търсим разликите, ние би трябвало да търсим общото ни бъдеще и обединяванията, естествено без да подценяваме и обстоятелствата. От тази позиция наша философия е, че тези разлики можем да ги преодолеем като членуваме в общи съюзи, като НАТО и Европейският съюз ”, безапелационен бе Мустафа Карадайъ.

Неизменно през всичките тези 32 години ние сме работили за това, в това число и през последните 15 години, сподели Карадайъ.

И даде образци: „ През 2017 година ние бяхме в съпротива, както и в този момент. Но тогава – на база на националното решение, ние положихме оптимални в председателството на България, а и в Тройката, приоритет да бъде разширението на Европейският съюз със страните от Западните Балкани. Тогавашните участници в политическите процеси доста добре помнят тези неща. Свършихме доста работа в Брюксел – в Европарламента и в Либералното семейство. Ние направихме по този начин, че да обърнем фокусите и към България, и към Балканите. Още през октомври 2017 година събрахме тук, в София, водачите на либералите. От България несъмнено това е Движението за права и свободи, само че събрахме и демократичните водачи от балканските страни, европейските либерали и направихме семинар, който получи задоволително необятна публичност и в България, и в Европа на тематика разширение на Европейския съюз със страните от Западните Балкани. През 2018 година по време на Европредседателството организирахме съвет на либералите в България и в България пристигнаха над 300 души ръководители на демократични празненство от Европа. Темата отново беше разширение на Европейския съюз със страните от Западните Балкани. ”.

Миналата година ние бяхме на Съвета на либералите в Словения, където се взеха значими решения. Седем министър-председатели участваха на съвещанието на либералите в Словения, сподели още Мустафа Карадайъ.

Но има неща, които не е доста добре като чуваме тук, господин министър-председател, продължи ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи.

„ Разбрахме от вашите отговори, че надали не Вие сте си самодостатъчни. Всичко преди Вас е било неприятно и всички разнообразни от Вас, са неприятни. Само да напомня, че непрекъснатият докладчик на Европарламента за Северна Македония е от България. Той е български евродепутат. Нещо повече, той е ръководител на едно от главните политически фамилии в Европа – либералите и се споделя Илхан Кючюк. Той е от Движението за права и свободи. ”, съобщи Мустафа Карадайъ.

Така, че ние споделяме концепцията, че не по всяка тематика би трябвало да се усещаме задължени да търсим изкуствени причини за опълчване на власт и съпротива или да търсим каквито и да са разлики. Има тематики, по които с общи старания и народен консенсус би трябвало да вървим напред, заключи Карадайъ.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР