Общото количество въглерод, разположено на повърхността на земятта, е около

...
Общото количество въглерод, разположено на повърхността на земятта, е около
Коментари Харесай

Учени: Хората изхвърлят в атмосферата много повече въглероден диоксид от вулканите

Общото количество въглерод, ситуирано на повърхността на земятта, е към 43 500 гигатона

Човечеството изхвърля в атмосферата на Земята десетки пъти повече въглероден диоксид и други въглеродни съединения от всички вулкани на нашата планета, въпреки обстоятелството, че 99,8% от въглерода на нашата планета е подземен, настояват учени. Целта на траяло 10 години изследване на експерти от Вашингтонския център за наблюдаване на въглерода (Deep Carbon Observatory) беше да се откри общото количество въглерод на нашата планета и да се разбере дали актуалните високовъглеродни излъчвания в атмосферата в действителност са нещо извънредно в историята на нашата планета, съобщи БГНЕС.

Това опровергава известния мотив на скептиците, че вулканите отделят повече въглероден диоксид в атмосферата от хората.

Общото количество въглерод, ситуирано на повърхността и в атмосферата на нашата планета, учените оцениха на към 43 500 гигатона. Според тях това е единствено 0,2% от общия въглерод на Земята - 1,85 милиарда гигатона. По-голямата част от въглерода - 99,8% - е под повърхността на Земята.

Проучването демонстрира, че вулкани и други вулканично дейни формирания, като пукнатини в земната кора, отделят около 0,3-0,4 гигатона въглерод годишно в атмосферата. Човечеството изпраща в атмосферата сред 40 и 100 пъти повече въглероден диоксид.

„ Скептиците може да имат вяра, че вулканите се съревновават с човечеството по въглеродните излъчвания, само че това въобще не е по този начин “, споделя Мари Едмъндс, професор по вулканология и петрология от колежа Куинс, Кеймбридж.

Според професор Селина Суарес от университета в Арканзас „ Сега достигнахме равнището на въглеродна злополука, което е малко отрезвяващо. “

 

Нова тв

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР