Общо за първите три дни от конституирането му - всички

...
Общо за първите три дни от конституирането му - всички
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за правни новини

Общо за първите три дни от конституирането му - всички от депутати, главно от опозицията, макар ясните трендове за кратковременност и неефективност на новия парламент. От тях 13 са на " Демократична България, 5 - от Българска социалистическа партия, 6 - от " Възраждане ", 2 - от ГЕРБ, 2 - на " Продължаваме промяната ". Последният оповестен законопроект на уеб страницата на Народното събрание, е, с които да се криминализира отводът от инспекция за приложимост на алкохол и опиати от водачи, който да се санкционира също като шофирането след употерба на такива субстанции.

., с които се завишават досегашните им размери. Предстои обявяване в Държавен вестник.

Венецианската комисия разиска в петък два български законопроекта . Първият план планува промени в Наказателно-процесуален кодекс и правосъдния закон, с които се предлага механизъм за следствие на основния прокурор и опция за правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане. Вторият е за усилване ролята на Инспектората към Висш съдебен съвет при определянето и спазването на етични стандарти в държанието на съдии и прокурори. Очаква се мнението на комисията да бъде оповестено при започване на тази седмица, след което плановете ще бъдат оповестени за публично разискване, разгласи правосъдният министър Крум Зарков.
//ТОП 3 Фотограф: Надежда Чипева Служебният кабинет предложи юрист Даниела Доковска за ордена " Св. Св. Кирил и Методий " - огърлие, за изключително значими заслуги за развиването на правната просвета и юридическото обучение. " Вече повече от 35 години тя интензивно способства за развиването на научната и просветителна активност в средите на адвокатурата ", се показва в претекстовете на държавното управление. Още по тематиката. Реклама
Тълкувателно решение на Върховен касационен съд: Признаването на дълга от длъжника прекъсва отминалостта, в случай че е направено с желание да доближи до кредитора За да е налице спиране на отминалостта по член 116, б. " а " от Закона за отговорностите и договорите, волеизявлението на длъжника, с което той признава дълга или действието, с което обективира това самопризнание, следва да е адресирано до кредитора или до негов представител по метод, по който е обикновено признанието да доближи до знанието на кредитора. Това приема Общото заседание на Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд (ВКС) в Признаването не е безадресно изказване и има постоянно за получател носителя на вземането, като задачата му е да се откри неоспоримост в връзките сред страните по съответното правно отношение. Доколкото неналичието на спор за съществуването на дълга е от голяма важност единствено за кредитора, разумно е изказването или действието, в което се обективира признаването, да бъде ориентирано към него или негов представител, споделя Върховен касационен съд. Изявление на длъжника, което не съдържа желание то да стигне до знанието на кредитора, не може да обуслови спиране на отминалостта. Конституционен съд отхвърли да пояснява възбраната за пандизчиите да гласоподават с мотив, че не може да пренаписва конституцията Конституционният съд (КС) отклони две претенции на предходния кабинет, като по-любопитно е първото от тях - по искане за, в светлината на практиката на Европейския съд по правата на индивида и три неоправдателни решения на Европейски съд по правата на човека против България. Текстът на Конституцията е явен и категоричен, това декларира самият Министерски съвет в настояването си, отбелязва Конституционен съд. Това изключва тълкуването, което в тази ситуация би било дописване на главния закон, още повече с концепцията в настояването, че с пояснение Конституционен съд може да " преодолее откритите от Европейски съд по правата на човека дефекти на член 42, алинея 1 от Конституцията. " Проблемът може да бъде позволен с смяна в Конституцията, споделя Конституционен съд.

, която вкарваше краткотрайна възбрана - до 31 август - да се вършат промени в устройствените правилници на първостепенните бюджетни разпоредители. С приключването на този период оспорената норма към този момент не е настоящо право, с което отпада и предметът на делото, приема Конституционен съд. Тълкувателно дело във Върховен касационен съд за статута на парцел, обезщетен по време на брака с пари от персонален влог на единия от съпрузите В рамките на Тълкувателно дело № 2/2022 година Гражданската гилдия на Върховен касационен съд ще взема решение въпроса по какъв начин се оборва презумпцията за взаимен принос, когато парцел, добит по време на брака при действието на сегашния Семеен кодекс (СК), е заплатен със средства от влог на единия брачен партньор. Въпросът, дефиниран в на ръководителя, гласи: " Когато неподвижен парцел, добит по време на брака при действието на Семейния кодекс от 2009 година, е обезщетен със средства от влог на единия брачен партньор, с цел да се смята оборена презумпцията за взаимен принос, належащо ли е да се потвърждава на какво съображение са добити паричните суми по този влог? " Тричленен състав на Върховен касационен съд е открил спорна процедура (). Едното мнение е, че имуществото, купено по време на брака, има същия статут като средствата, с които е заплатено. По остарелия Семеен кодекс от 1985 година влоговете се включват в обсега на съпружеската имуществена общност(СИО) и, с цел да се обори презумпцията за взаимен принос, е належащо да се потвърди персоналният темперамент на средствата по влога. По настоящия Семеен кодекс от 2009г. влоговете са изключени от режима на СИО и съставляват персонално имущество. Според другото мнение, влоговете са персонално имущество на всеки от съпрузите, само че не и вещните права, добити със средства от влог на единия брачен партньор, набрани по време на брака.
//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК
> > Промени в две наредби, свързани с организацията на работата, постановат нови актуализации на документите, нови поименни графици и известяван на чиновниците. Коментар на адв. Ребека Клейтман и адв. Боряна Джупанова за последните промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските и в Наредбата за паричните компенсации и помощи от ДОО.

> > Експерти и адвокати, които " Дневник " потърси за коментар по не са единомислещи в оценките си нужно ли е въобще да има такава алтернатива и какви хора биха се възползвали от нея. Видими са опасенията, че това ще е тласък за недобросъвестни длъжници, които ще намерят законова опция да се измъкнат от задълженията си. На техните въпроси дава отговор служебният правосъден министър Крум Зарков.
Реклама
> > Предприемачи от чужбина ще могат да работят в страната за интервал 1 година, а критериите са смекчени по отношение на предходни хрумвания на страната. Новата, бе обнародвана и към този момент е в действие.
//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ Бумът на престъпността " - подправена теза, която се опровергава от статистикат аТвърдението на основния прокурор Иван Гешев за " взрив на престъпността " и за увеличение на транспортните закононарушения, опонира на обстоятелствата. Спекулативно е и сходно погрешно изказване да се изяснява със закриването на спецправосъдието. Това потвърждават с данни от статистиката двама специалисти. от Андрей Янкулов от Иван Брегов
. Обвинението не е изследвало в елементи по какъв начин е позволено нарушаването на закона и възлагането на стотици милиони неприемливи разноски над в началото плануваното. В постановлението, с което Софийската градска прокуратура отхвърля да образува досъдебно произвеждане, се съдържат и погрешни изказвания. За следващ път отводът е необорим с групова отговорност за взетите решения > > Сега

. Едно ново решение на Върховния касационен съд (ВКС) провокира вълна от мнения измежду съдиите и юристите, които се занимават с гражданско и комерсиално право. С него състав на Върховен касационен съд обръща нормализирана процедура по въпроса за началния миг, от който стартира да тече давностният период за вземания за главница и/или за договорни лихви по погасителни вноски по контракт за банков заем, за който не е настъпила предварителна дължимост > > Лекс.бг
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР