Общо в места за настаняване и държавни бази и се

...
Общо в места за настаняване и държавни бази и се
Коментари Харесай

Проданов: Общо в места за настаняване и държавни бази се намират над 56 000 украинци

Общо в места за настаняване и държавни бази и се намират над 56 000 украинци, заяви в изявление за Българска телеграфна агенция министърът на туризма Христо Проданов. В момента тече процесът по пренасяне на част от украинците от места за настаняване към държавните бази. Заради това не бих се заел с съответен брой украинци в държавните бази, защото този брой ще пораства тези дни заради преместването, добави той.

Министър Проданов заяви, че над 65 обекта в Слънчев бряг, над 20 в Китен, над 15 в Поморие и над 15 в Несебър, както и обекти в други курорти по Черноморието са кандидатствали по Програма за филантропично подкрепяне на разселени хора от Украйна до момента. Повече от 400 от обектите, кандидатствали по програмата, са вписани в Националния туристически указател. Сред кандидатстващите има хотели, къщи за посетители, стаи за посетители, почивни станции, обекти за краткотрайна протекция.

Дали украинците ще останат в тези обекти, или ще изискат да заминат за Украйна заради вероятно усмиряване на военната обстановка е мъчно да се предвижда. Трябва да се има поради, че се чака и нарастване на броя на украинците, които ще намерят работа у нас и няма да имат нужда от потребление на програмата, разяснява министър Проданов.

Всички хотели, които са попълнили формуляра за присъединяване в новата стратегия и са го изпратили на посочения имейл, са заявили, че дават настаняване на стойност 10 лева на човек или ще дават настаняване и изхранване на стойност 15 лева на човек, подсети министър Проданов и посочи, че тези услуги се покриват от страната и за тях хотелиерите не може да желаят доплащане.

Разплащането по новата стратегия ще бъде, както и по актуалната, за нощувки, осъществени през юни, ще се кандидатства за възобновяване на средства от 1 до 5 юли, като изплащането на средствата ще е в границите на месец юли.

Това лято вътрешният пазар остава предпочитан, само че чакаме забележителен брой туристи от Румъния, Полша, Германия, Чехия, Англия, Израел и други, сподели министър Проданов. Той заяви, че броят на планувани полети за летен сезон 2022 година общо за летища Варна и Бургас е над 9000 и е над нивото от летен сезон 2021, само че данните са динамични заради военния спор в Украйна. Ръст чакаме от Англия, Израел, положителни предпоставки за растеж има и от полския пазар, сподели още министър Проданов.

Следва цялостният текст на изявлението:

- Министър Проданов, на 25 май изтече срокът, в който местата за настаняване, които желаят да продължат присъединяване си по Програма за филантропично подкрепяне на разселени хора от Украйна, трябваше да заявят предпочитание. Колко са общо местата за настаняване с подобен интерес, в кои обитаеми места, какъв брой от тях до момента са се употребили мярката " 40 лв. "?

- Програмата се ръководи от Министерски съвет и по-конкретно от координационния център към Министерски съвет и Държавна организация за бежанците. Общият брой места за настаняване и обекти за краткотрайна протекция, които ще вземат участие в новата стратегия към 2 юни, е над 500, в това число и взели участие в програмата до 31 май. Най-много от тях са в Слънчев бряг, Китен, Банско, Бяла, Поморие, Несебър, Варна, Балчик и други Очакваме още места за настаняване да подадат заявки.

- Колко са местата за настаняване, вписани в основания за задачите на осъществяването на програмата Регистър тук-там за заслон, които ще вземат участие в новата стратегия, и за какъв вид жилища става дума, и какъв брой са в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически указател, които също са декларирали предпочитание за присъединяване в програмата?

- Тази информация се събира и обработва от координационния център към Министерски съвет. Но това, което имаме като информация, е че главната част от упоменатите 475 обекта, т.е. повече от 400 са вписани в Националния туристически указател. Сред кандидатстващите обекти има хотели, къщи за посетители, стаи за посетители, почивни станции, обекти за краткотрайна протекция и други

- Какви са изискванията там?

- Базите разполагат с всичко належащо за настаняване и дават естествени условия за живот.

- Колко общо души могат да бъдат подслонени в местата за настаняване, декларирали предпочитание по стратегия. Това каква част от украинските бежанци обгръща?

- На този стадий обектите, присъединили се по програмата, разполагат общо с над 39 000 кревати. От тях над 31 000 непрекъснати кревати и над 8000 спомагателни кревати. Но тези данни са динамични, чакаме още обекти да се включат.

- Разполагате ли с данни за броя на бежанците от Украйна, които са настанени все още в държавните почивни бази?

- Общо в места за наставане и държавни бази и се намират над 56 000 украинци. В момента тече процесът по пренасяне на част от украинците от места за настаняване към държавните бази. Заради това не бих се заел с съответен брой украинци в държавните бази, защото този брой ще пораства тези дни заради преместването.

- Като цяло какъв % от украинските бежанци се чака да се реалокира в новите места за настаняване по новата стратегия към 31 юни. Какво се случва, в случай че има такива, които няма къде да бъдат подслонени?

- За всеки украински жител ще бъде обезпечено настаняване с обезпечена нощувка. Точният брой украинци, които ще бъдат преместени, ще стане явен, откакто завърши записването по програмата.

- Новата стратегия е с небосвод на деяние до 31 август тази година. При неподходящо развиване на войната, какви са плануваните благоприятни условия?

- Надявам се да няма неподходящо развиване на войната, при неподходящо развиване Министерският съвет ще вземе навреме решение. Държавата ще продължи да поставя грижи за разселените хора от Украйна, като задачата е да се социализират, интегрират и да намерят работа в България.

- Кога стартира разплащането по новата стратегия?

- Разплащането по новата стратегия ще бъде, както и по актуалната, за нощувки, осъществени през юни, ще се кандидатства за възобновяване на средства от 1 до 5 юли, като изплащането на средствата ще е в границите на месец юли.

- Хотелиери се оплакват, че сумата от 15 лв. е незадоволителна и оферират да се уреди опцията украинци, които могат да си го разрешат, да доплащат за спомагателните услуги. Какви са разновидностите за това?

- Всички хотели, които са попълнили формуляра за присъединяване в новата стратегия и са го изпратили на посочения имейл, са заявили, че дават настаняване на стойност 10 лева на човек или ще дават настаняване и изхранване на стойност 15 лева на човек. Тези услуги се покриват от страната и за тези услуги нямат право да желаят доплащане хотелиери. След като хотелиерите са декларирали присъединяване в програмата, нямат право да отхвърлят настаняване или настаняване и изхранване на украински бежанци в границите на посочените суми.

Извън наложителното даване на заслон и храна, хотелиерите са в правото си като търговски обекти да оферират спомагателни услуги на украинските бежанци. Пример за такива спомагателни услуги са спа, фитнес, интернет, паркинг, разчистване на стая, пране на спално долни дрехи и хавлии, анимация за децата, и други Ако украинските жители желаят да употребяват платени услуги, то хотелиерът има право да ги даде, само че тяхното потребление не може да бъде изискване за настаняване. Решението къде да бъдат преместени хората с краткотрайна протекция се координира през контактния център на държавния щаб. Целта е да не се основава ужас и безпорядък за изчезнали хора и вярно да се възнамеряват ресурсите и логистиката.

- Това ще е първото нагледно казано бежанско лято по нашето море. Има ли планове какъв брой от украинските бежанци в дейния сезон се чака да останат в курортите ни по морето?

- Ситуацията е прекомерно динамична. Ежедневно има новопристигнали и отпътували украинци. Конкретният брой украинци, които ще останат у нас, включително и по Черноморието, зависи от интензивността на военните дейности в Украйна и регионите, в които се водят военните дейности в Украйна през лятото.

Положително е, че над 65 обекта в Слънчев бряг, над 20 обекта в Китен, над 15 обекта в Поморие и над 15 обекта в Несебър, както и обекти в други курорти по Черноморието са кандидатствали по програмата до момента. Но дали украинците ще останат в тези обекти, или ще изискат да заминат за Украйна заради вероятно усмиряване на военната обстановка е мъчно да се предвижда. Трябва да се има поради, че се чака и нарастване на броя на украинците, които ще намерят работа у нас и няма да имат нужда от потребление на програмата.

- Министър Проданов, близо 60 на 100 от българите не са почивали през последните 10 и повече години нито на море, нито на планина, демонстрират данни от разнообразни изследвания. Какви са опциите страната да направи за възрастните хора, обществено слабите жители на България стратегия за отмора, аналогична най-малко на новата, както това се прави да вземем за пример в Кипър и други страни?

- Това решение е сложно на най-високо равнище, не е в пълномощията на Министерството на туризма. Но аз ще предложа ваучерите за храна да важат и за отмора на работещите. През последните пет години, като депутат от опозицията, всяка година при приемането на държавния бюджет съм предложил ваучерите, които са за храна, да важат и за отмора, и да се даде правото на хората да избират за каква цел да ги употребяват.

- От 1 юни стартира новият летен сезон, с какво ще е по-различен от миналогодишния и какви са упованията ви в процентно изражение на трендовете, като растеж на приходите от нощувки и като растеж на визитите от чужденци и българи, съпоставено с предишния летен сезон?

- Вътрешният пазар остава предпочитан, само че чакаме забележителен брой туристи от Румъния, Полша, Германия, Чехия, Англия, Израел и други Броят на планувани полети за летен сезон 2022 година общо за летища Варна и Бургас е над 9000 и е над нивото от летен сезон 2021 година, само че данните са динамични заради военния спор в Украйна.

Ръст чакаме от Англия, Израел, положителни предпоставки за растеж има и от полския пазар. По отношение на желанията на задграничните туристи не чакаме доста основни промени. Най-често те избират да отсядат в местата за настаняване 4 звезди по Черноморието.

Предпочитани курорти от задгранични туристи са Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена и други Висок е ползата от задгранични туристи на възраст сред 30 и 44 година, фамилии с деца, само че отчитаме и интерес от младежи. При районен прорез може да се означи, че по Северното Черноморие най-голям интерес има от българи, румънци и немски туристи, а в област Бургас - от Полша, Англия, Германия, Чехия, България и други

Вътрешният туризъм също е доста значим за България. За идния летен сезон ползата също е висок, само че обстановката е по–сложна по отношение на предишния летен сезон. Очаквам, че множеството българи ще изберат отмора в България и забележителен интерес на българските туристи към морския, културния и СПА туризма през идния летен сезон.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР