Общо установените позитивни на COVID-19 случаи от началото на пандемията

...
Общо установените позитивни на COVID-19 случаи от началото на пандемията
Коментари Харесай

Смолянска област е първа по брой заразени спрямо населението й

Общо откритите положителни на COVID-19 случаи от началото на пандемията са 346 в област Смолян. За последната седмица са 127, основно поради откритите случаи в завода за авточасти. Имаме два нови смъртни случая - жена на 84 година от Смолян и мъж на 86 година от Борино, с което смъртните случаи от началото на пандемията в региона стават 7. Излекуваните през седмицата са 157 души и все още имаме дейни 182-ма. От тях  152-ма души са амбулаторни - на домашно лекуване, а приети в болница са 30. В МБАЛ Смолян са 17 души, 3-ма са в МБАЛ - Мадан, 2-ма в МБАЛ - Девин. Пет пациента има в МБАЛ - Гоце Делчев, 2-ма са в лечебни заведения в София и един в Центъра за психологично здраве в Смолян.
На 3-то място сме в страната след София град и област (2161) и Пазарджик (348) по брой открити случаи. Спрямо общия брой население сме преди всичко - с 1 инфектиран на всеки 300 души , сочи информация от днешния брифинг, дадена от регионалния шеф Недялко Славов.
Общо в регистъра COVID-19 от нашата област са вписани 942 контактни лица – под карантина за целия интервал от началото на пандемията. В момента под дейна карантина са 306 контактни. Най-голям е броят им в община Смолян – 120, в Рудозем - 98, в Мадан – 73.
Защо стигнахме преди всичко по брой случаи, отнесени къмто популацията и на трето по брой открити случаи, ние ли сме най-недисциплинирани, най-късно ги откриваме или най-добре ги откриваме? – този въпрос зададохме на регионалния шеф и на доктор Мими Кубатева – шеф на Регионалната здравна ревизия в Смолян.
„ Аз не бих се опирал на междинни данни, защото те са доста динамични. Ние неведнъж сме казвали, че по метода на използване на логаритмите сме извънредно прецизни. РЗИ стига до доста необятен кръг контактни лица на откритите случаи. Тества се релативно огромен брой на тези контактни лица и дейното търсене също способства за тези данни на релативно висок брой инфектирани по отношение на общия брой население. Повече тестване значи повече позитивни случаи.
Ще ви върна още на първите брифинги, когато анализирахме нашата област като рискова. Припомням рисковите фактори. Първо - стопанска система, отворена и към Западна Европа, и към вътрешността на страната. Случаят със завода за авточасти го удостовери. Второ, релативно огромен брой хора, които работят в Западна Европа, като доста огромна част от тях се прибраха през изключителното състояние. Трето, съществуване на граничен пункт, въпреки че беше затворен няколко седмици след въвеждането на изв. състояние, само че въпреки всичко е рисков фактор. Виждате какво става с Гърция преди да затворят пунктовете -всички са се втурнали на гръцкото море. Общо взето не сме област, изолирана като Търговище или Силистра. Допълнителен фактор е, че лечебните заведения също съблюдават логаритмите - вземат доста проби даже на безсимптомни лица и при минимум подозрение “ – гласи отговорът на Недялко Славов.

„ Според нас огромният брой позитивни потвърди, че нещата се обърнаха след двете огромни огнища - в Доспат и след това в завода за авточасти. До началото на месец юни имахме единствено 46 положителни. Другите 300 са в границите на един месец. Всичко стартира на 5-6-ти юни и през днешния ден е 6-ти юли - в границите на 30 дни имаме 300 новооткрити. Причината и в двете огнища е късното разкриване на първите случаи. Важното е в огромните колективи ранно разкриване на първите случаи, с цел да се предотврати веригата на разпространяването. При нас това не се случи. При нас стана късно, когато разпространяването беше добило огромни мащаби “, съобщи доктор Кубатева.
По думите й хубавото е, че случаите са леки.
„ Виждате, че има 30 от 180 дейни - т.е. 1/6 са в болница. Останалите са или безсимптомни, или с леки недоволства. Дано и по този начин да продължи, да минем през тази вълна и нещата последователно да стартират да се успокояват! Но в случай, че имаме толкоз доста положителни, вероятността за утежняване и банкет в болница, естествено, е по-голяма. Надявам се с лекост позитивните да преминат през този интервал и да се излекуват “, добави тя.
Справка в Единния информативен портал за COVID-19 – формалният източник по тематиката, сочи, че в Смолянска област карантинираните са 3,2 на 1000 души население, което класира региона на предпоследно място по брой карантинирани. На последно е област Габрово.
На въпрос по какъв начин ще обяснят обстоятелството, че сме на едно от последните места по брой карантинирани по отношение на популацията, а в това време сме на трето място по безспорен брой инфектирани доктор Кубатева отговори, че във връзка с огнищата в огромните предприятия се оказва, че в едно дружество работи съвсем цялото семейство, което обгръща спектъра на контактните на всяко лице.
„ Това е единият фактор, който води до по-малко контактни. Всички са инфектирани, едни на други контактни. От друга страна, когато имаме хора безработни, те пък се лимитират единствено със фамилния кръг на контактните. В доста случаи това са един-двама души от фамилията - брачен партньор, дете, баба. Към момента това мога да ви дам като пояснение за по-малкия брой на контактните “, уточни шефката на РЗИ.
Попитана какво се случи в завода за авточасти „ Хроновски “ откакто се даде поръчка, че всички 750 чиновници ще бъдат тествани, а се оповестиха резултатите единствено на половината, тя сподели, че откакто са били открити първите позитивни случаи, при епидемиологичното проучвани е конкретизиран най-тесният кръг на контактните и на тях са били взети проби.
„ Това беше нашето държание и ние до такава степен щяхме да спрем. Вече самодейност на самия шеф беше проучването на 377 служащи - малко над половината. Защо прекратиха и не довършиха проучването, аз не мога да отговоря. Тях би трябвало да питате. Предполагам, че се изплашиха или е нещо друго, не мога да кажа. В началото говореха за обществена политика и ангажираност, само че все още от тези 377 знаете, че има 110 позитивни “, добави доктор Кубатева.
Тя е безапелационна, че обстановката в Доспат е друга от тази със завода за авточасти.
„ Днес, поради това огнище имаме доста и на всички места в региона позитивни. Докато след огнището в Доспат имахме затихване и дълго време, може би две седмици нямахме нито един нов случай. Така че двете обстановки са разнообразни и държанието в двете е друго “, означи още шефът на РЗИ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР