Общо седем служители на Спешна помощ в София са дали

...
Общо седем служители на Спешна помощ в София са дали
Коментари Харесай

7 служители на Спешна помощ са заразени с COVID-19

Общо седем чиновници на Спешна помощ в София са дали позитивни проби за ковид. Новината беше обявена на ексклузивен брифинг от шефа на Центъра за незабавна здравна помощ за София-град и област доктор Георги Гелев.

Първата позитивна проба дала една служителка, след което незабавно са изследвани нейните сътрудници от същата промяна - общо 103 души. Резултатите на шестима от тях също посочили позитивни проби за COVID-19. Заразените са двама лекари, един фледшер и 4 медицински сестри. Всички те са с леки недоволства - лека кашлица и температура

„ Първият открит случай е на служителка, която е посетила Австрия и не е показала признаци, откакто се е завърнала. Тя е под карантина в домашни условия. Не е ясно обаче дали тя е нулевият пациент, от който са се заразили останалите чиновници, или от болен, който са посетили на адрес “, заяви доктор Гелев.

В момента тече изследване какъв брой адреса са посетени от двете смени. Вероятно те са се отзовали на повече от 600, които се обследват от столичното РЗИ. В Центъра за незабавна здравна помощ са поръчани 1000 бързи теста, с които ще се изследват всички чиновници. Водят се договаряния с две лечебни заведения, в които да се създадат и PCR проби на тези, които са с позитивен бърз тест.

„ Към момента имаме към 1200 еднократни гащеризона и 200 за многократна приложимост. Поръчал съм 1000 за многократна приложимост, които идват непосредствено при нас. Ако ме питате дали са задоволителни за 3-4 месеца - извънредно незадоволителни са. Поддържаме едно равнище към 1000 налични “, изясни доктор Георги Гелев, който благодари на всички, които са дарили безплатно защитни дрехи и средства.

Относно парите, които министър председателят даде обещание на всички лекари, които са на първа линия в битката с ковид, доктор Гелев обясни, че 730 чиновници от Центъра за незабавна помощ ще получат такива надбавки, само че това следва да се случи. 

Директорът на Спешния център съобщи, че Втора градска болница е краткотрайно под карантина поради евентуален инфектиран с ковид. Той изясни и в какъв ред се разпределят болните. Във ВМА се одобряват възрастни пациенти. В Инфекциозна болница  - лица под 18 години, като безспорен приоритет са децата под 3 години. След тях, инфектирани с COVID-19, се одобряват в " Пирогов ", Александровска болница, " Света София ". 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР