Общо събрание на съдиите в Софийския апелативен съд (САС) ще

...
Общо събрание на съдиите в Софийския апелативен съд (САС) ще
Коментари Харесай

Съдиите в Софийския апелативен съд ще обсъждат дали там има корупция

Общо заседание на съдиите в Софийския апелативен съд (САС) ще разиска има ли " корупционен " скандал в институцията. 25 съдии са поискали свикването на заседание, което е повече от 1/3 от изискваните по закон. Щатната численост на съдиите е 60.

Повод станаха заповедите на ръководителя на съда Даниела Дончева за разбърквания в съставите на комерсиалното поделение. Причината пък е заявката на Милен Василев от съда за разбърквания, вследствие на които той би трябвало да гледа делата на някогашния зам.-шеф на съда и сегашен член на Висшия правосъден съвет (ВСС) Стефан Гроздев, а Дончева заема място на Василев в състав и на процедура - делата му.

В заявката Василев сочи едно съответно комерсиално дело с интерес за над 100 милиона и страна сдружение на главния прокурорски очевидец по мегаделото КТБ и акцентира " подозрения за корупция ".

В отговор ръководителят Дончева сезира основния прокурор Сотир Цацаров, Инспектората и съдийската гилдия на Висш съдебен съвет с гледище да се ревизира дали е корумпирана. Междувременно ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов разпореди инспекция в САС дали заповедта на Дончева подхожда на Закона за правосъдната власт.

Искалите събранието ще упорстват за приемането на експлицитни правила за определянето на съставите в САС и " прекосяването " на съдии от един към различен от тях.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР