Общо пет са случаите със странични реакции след поставените вече

...
Общо пет са случаите със странични реакции след поставените вече
Коментари Харесай

След първите дози на ваксината у нас - 5 нежелани реакции

Общо пет са случаите със странични реакции след поставените към този момент ваксини против COVID-19. Това разгласи Богдан Кирилов – изпълнителен шеф на Агенцията по медикаментите, в утринния блок на БТВ.

" При близо 5000 имунизирани лица имаме обявени 5 нежелани реакции – двама мъже и три дами сред 29 и 53 години ", изясни той. По думите му три от реакциите са болежка и зачервяване на мястото на слагане на ваксина та, при единият от случаите се оповестява за мускулни болки и нараснала температура, а една от дамите оповестява за зашеметяване и сърцетуптене, което е било преходно.

" Тези реакции са предстоящи, те попадат в късата характерност на имунизациите и са свързани с действието й ", допълни Кирилов.

По думите му България чака на 21 януари първият систематизиран отчет на Европейската организация по медикаментите за всички обявени в Европейски Съюз нежелани лекарствени реакции към ваксина та.

Изпълнителният шеф на Агенцията по медикаментите заяви, че идната пратка ваксини се чака сред 18 и 22 януари. Тя ще бъде в размер от 35 000 дози. В началото на февруари се чака още една пратка с 35 000 дози. Според него не може тъкмо да се каже по кое време ще стартира втората фаза на ваксинирането, тъй като динамично се трансформират описите на искащите от медицинските заведения, само че към този момент се прави подготовка.

От Министерството на здравеопазването се възнамерява проучване в идващите месеци, с цел да стане ясно по кое време имунизираните построяват антитела.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР