Общо пет моста предстои да бъдат изградени между България и

...
Общо пет моста предстои да бъдат изградени между България и
Коментари Харесай

България и Румъния искат да изградят още 5 моста на Дунав

Общо пет моста следва да бъдат построени сред България и Румъния, заяви министър ръководителят Кирил Петков на взаимна конференция с румънския си сътрудник Николае Чука и еврокомисаря за превоза Адина Вълян . Тя се организира в петък в Букурещ.

За задачата до края на другата седмица ще бъде учредена специфична работна група, в която ще бъдат включени министрите на енергетиката и на превоза на двете прилежащи страни. „ Тази работна група ще работи по по този начин наречения план „ Бърз Дунав “, сподели Петков.

„ Ще подпишат меморандум за построяването на втори мост сред Русе и Гюргево. Той ще бъде финансиран от европейски фондове. За да влезе българската част в ремонт, ще бъде отворен Граничен контролно-пропусквателен пункт с ферибот, с цел да се преодолеят рестриктивните мерки от поддръжката “, добави Николае Чука.

Двамата министър председатели споделиха още, че ще обединят старания и по план за драгиране на река Дунав , както и за участие в Шенген .

"Ще се движим дружно в тази посока, с цел да убедим страните-членки, че сме подготвени да бъдем признати ", сподели Петков.

Министър-председателите са разискали още и рисковете, пред които са изправени страните в енергийната сфера . В тази връзка в София следва да се организира енергийна среща, на която да бъдат набелязани съответни дейности за усъвършенстване на енергийните системи.

„ Важно е България и Румъния да не са единствено положителни съседи, само че и положителни сътрудници “, сподели още министър-председателят Петков.

В сряда „ Газпром “, в нарушаване на клаузите по подписани контракти,, Полша и Литва. Това се случи поради да изплащат суми за доставка на природен газ в специфични сметки в рубли в съветски банки. Оттогава министър председателят и вицепремиерът Асен Василев започнаха серия от срещи на високо равнище в Брюксел, Киев, Букурещ и други, с цел да разискват опциите за попречване на енергийна рецесия в България.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР