Общо над 1 млн. електронни съдебни дела са образувани в

...
Общо над 1 млн. електронни съдебни дела са образувани в
Коментари Харесай

1 млн. са образуваните е-дела в съдилищата

Общо над 1 млн. електронни правосъдни каузи са формирани в Единната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС). Внушителният брой бе доближат за по-малко от 3 години, откакто „ Информационно обслужване “ АД създаде и вкара в употреба единната централизирана уеб-базирана система за ръководство на правосъдни каузи. За съпоставяне планът, финансиран от Европейския обществен фонд посредством Оперативна стратегия „ Добро ръководство “ 2014-2020 година, предвиждаше до края на 2023 година в ЕИСС да се образуват не повече от 250 000 каузи. Около 69% от делата са цивилен, 28% – наказателни, 3% са  търговски, а останалите са фирмени.

Броят на завършените каузи е близо 910 хиляди, което съставлява 89% от общия брой каузи, формирани ЕИСС. Близо 790 хиляди каузи са завършени в период до 3 месеца. Данните на Висшия правосъден съвет демонстрират, че тези индикатори са по-високи от записаните във всички съдилища в Република България за интервала 2017 – 2021. Съотношението на обжалвани и протестирани каузи по отношение на броя на завършените е едвам 7%.

ЕИСС беше внедрена пилотно в 17 съдилища, от които 10 районни, 5 окръжни и 2 апелативни, като в следствие беше поетапно внедрена във всички съдилища в обсега на плана. В края на септември 2022 година и Върховният касационен съд възобнови работа със системата, след взаимни старания на екипите на „ Информационно обслужване “ АД, Висшият правосъден съвет и Върховният касационен съд за усъвършенстване на функционалностите на системата в сходство със спецификата на работата на Върховен касационен съд.  В момента със системата работят всички съдилища в България, като се изключи административните и Върховния административен съд. ЕИСС обгръща всички процеси за ръководство на правосъдни каузи в районните, окръжните, апелативните, военните съдилища, Военно-апелативния съд и Върховен касационен съд, а преди 28.07.2022 година и на профилираните съдилища. След тяхното закриване работата по висящите каузи, формирани в тези съдилища продължи сполучливо в ЕИСС с прекачване на дейностите в съдилищата-правоприемници без да стопира правораздавателната активност.

„ Чрез ЕИСС успяхме освен да унифицираме работните процеси в правосъдната система, само че и да въведем единни правила при ръководството на делата, което докара до икономисване на време, по-бърз правораздавателен развой, бистрота, гласност и достъп до правораздаване “, сподели изпълнителния шеф на „ Информационно обслужване “ АД Ивайло Филипов. По думите му системата доста усъвършенства работния развой и покачва успеваемостта на магистратите и правосъдните чиновници, за което свидетелстват и статистическите индикатори, възприети от Висш съдебен съвет за отчитане активността на съдилищата. ЕИСС дава опция за отдалечена работа от всяка точка на света през предпазен канал, наличен посредством дипломиран електронен автограф (КЕП).

Платформата е построена от 19 функционални и 19 систематични модула и обезпечава цялостна бистрота, гласност и проследимост при ръководство на правосъдните каузи. Тя дава опция делата да се наблюдават в действително време и сплотява цялостния развой по ръководството им – иницииране на дело, инцидентно систематизиране на съдия-докладчик и членове на правосъден състав, осъществяване на правосъдни съвещания, постановяване и обезличаване на актовете, правосъдна статистика, натовареност на съдиите, финансово ръководство на делата, ръководство на активността по приканване и други

От юни 2020 година до в този момент са постановени над 3.27 млн. електронни правосъдни акта. ЕИСС се употребява интензивно от над 10 000 консуматори, измежду които близо 2 000 съдии, над  4 600 правосъдни чиновници, 3 100 правосъдни заседатели и над 600 правосъдни призовкари. Работата на призовкарите се обезпечава и посредством основаното мобилно приложение за връчване на бумаги част от ЕИСС.

През септември 2022 година ЕИСС  разшири обсега на документите, които се разгласяват за жителите и юристите в Единния портал за електронно правораздаване (ЕПЕП). В момента има опция са се разгласява цялостният набор от документи по всяко едно дело и всички каузи, формирани в ЕИСС, имат своята електронна директория в портала. Това дава опция на всички страни, жители и юристи да имат достъп до своите каузи, без да е належащо да посещават физически постройката на съответния съд.

През 2022 година ЕИСС бе интегрирана и с Единната електронна система за правна помощ на Националното бюро за правна помощ (НБПП), което разрешава бързо и елементарно разпределение на служебните бранители по делата.

През същата година „ Информационно обслужване ” АД сътвори и Единен указател на правосъдните заседатели (ЕРСЗ). Той обезпечава бистрота и проследимост на процеса по избора на правосъдните заседатели и тяхната ангажираност в правосъдните процеси. Изградена бе и Специализирана осведомителна система за мониторинг и разбор (СИСМА), която разрешава автоматизирано събиране и култивиране на статистически данни от органите на правосъдната власт, в това число от ЕИСС, системите на прокуратура и следствието, Националния статистически институт и други органи. Тази система дава опция на способените органи да взимат осведомени решения за реорганизиране на правосъдната карта на България и да проучват настоящото положение на правосъдните структури.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР