Общо на 4 473 470 лева финансова помощ ще могат

...
Общо на 4 473 470 лева финансова помощ ще могат
Коментари Харесай

Още 4 473 470 лева са предвидени за нови лозя у нас

Общо на 4 473 470 лв. финансова помощ ще могат да разчитат лозарите по размер „ Преструктуриране и преработка на лозя “ от Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш за интервала 2019-2023 година. Заявления ще се одобряват от 14 март до 1 април, прецизираха от Държавен фонд „ Земеделие “.

Ще се одобряват документи за даване на предплатена помощ за тази година, които плануват краен период за осъществяване на дейностите за подкрепяне през финансовите 2023 и 2024 година, както и заявки с планувано дефинитивно заплащане за 2023 и 2024-и.

Документи по мярката се подават персонално или посредством упълномощено лице в Централно ръководство на Държавен фонд „ Земеделие “ в София.

За финансова помощ по дейностите по тази мярка могат да аплайват производители, които са физически или юридически лица или група, или организация на физически или юридически лица, вписани в лозарския указател, като производители с регистрирани лозарски стопанства по реда на Закона за виното и спиртните питиета.

Максималният размер на финансовата помощ от Европейския фонд за гарантиране на земеделието до 15 октомври тази година е в размер до 90% от разноските за осъществяване на всяка съответно избрана активност на база избрани пределни цени и софтуерна карта към капиталовия план, съпоставени с предоставени три предложения. От 17 юли 2020 година за всяка интервенция, посочена в софтуерната карта се дават минимум три съпоставими самостоятелни предложения в оригинал, които съдържат название на оферента, срокът на годност на офертата, датата на издаване на офертата, автограф и щемпел на оферента, цена в лв. или евро с посочен Данък добавена стойност.

По мярка „ Преструктуриране и преработка на лозя “ се подкрепят преработка на сортовия състав на насажденията (изкореняване, засаждане и създаване на подпорна конструкция), смяна на местонахождението на лозята (изкореняване, засаждане и създаване на подпорна конструкция) и възстановяване на техниките за ръководство на лозята.

Мярката „ Преструктуриране и преработка на лозя “ е най-успешно прилаганата мярка от Националната лозаро-винарска стратегия. Интересът към нея от страна на производителите продължава да бъде висок. Прилагането й способства за устойчивостта на конкурентоспособността и пазарната ориентировка на стопанствата и възобновяване на индустриалния капацитет в лозарството.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР