Общо между България и Беларус е търсенето на различни видове

...
Общо между България и Беларус е търсенето на различни видове
Коментари Харесай

Ивайло Калфин: И при Борисов, и при Лукашенко има граничещи с паника реакции

Общо сред България и Беларус е търсенето на разнообразни типове принадлежности за отклонение на вниманието и на политическия развой от страна на ръководещите... В България и в Беларус позицията е една и съща - съмнение в изборите и в ръководството... И при Борисов, и при Лукашенко виждаме граничещи с суматохата политически реакции.
Така някогашният вицепремиер и някогашен обществен министър Ивайло Калфин разяснява политическата рецесия освен у нас, само че и в Беларус.

ФрогНюз напомня, че още през вчерашния ден се появиха подозрителни паралели сред митингите в Минск и София. У нас гражданското неодобрение през днешния ден навлезе в 41-вия си ден, а в Беларус митингите се разгоряха доскоро повече от седмица. Гражданите в Минск се оповестиха срещу режима на избрания отново за следващ път държавен глава Александър Лукашенко, който съумя да завоюва 80% от вота. Смята се, че изборите са били манипулирани.

Протестите обаче доведоха до конфликти с полицията. Имаше хиляди арестувани, стотици бяха ранени, а митингите взеха и жертви.

Лукашенко обаче съобщи - ще си тръгне, само че едвам след промени в Конституцията.

Точно това чухме и от страна на кабинета “Борисов 3.2”. Вчера бе импортиран планът за промените на главния закон, а поръчката за това даде министър председателят още в петък, когато съобщи, че ще предложат привикване на Велико национално заседание. Анализатори обаче настояват, че това е опит за печелене на време и законови промени, които няма да обслужват ползите на народа.

“Трайното решение на обстановката в Беларус може да бъде решено от вътрешната страна. Стига хората да имат опция за почтена и свободна форма за изложение на волята “, уточни Калфин.

Той акцентира, че „ предложенията за нова Конституция са политически развой, който няма причини, а юридически са извънредно уязвими “.

В сряда следва среща на върха в Европейски Съюз, на която обстановката в Минск ще бъде разисквана. Според Калфин позиция на водачите ще има и тя ще прозвучи “тежко и силно”.

“Не би трябвало да надценяваме ролята на Европейския съюз, той няма да реши проблемите на Беларус, само че е значимо да излезе с позиция “, съобщи Калфин, който добави, че Русия следи с изключително внимание това, което се случва в прилежащите й страни. Ролята на Кремъл няма да бъде пасивна.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР