Общо има 216 смъртни случая и 112 тежки наранявания В

...
Общо има 216 смъртни случая и 112 тежки наранявания В
Коментари Харесай

В нощта на 7 срещу 8 април 1906 година е пикът на едно от най-силните изригвания на Везувий

Общо има 216 смъртни случая и 112 тежки пострадвания
В нощта на 7 против 8 април 1906 година е пикът на едно от най-силните изригвания на Везувий през ХХ век. Везувий се извисява на височина 1277 м над морското ниво покрай Неаполитанския залив. Той е единственият деен вулкан в континенталната част на Европа. Кратерът му е с дълбочина 216 м и обиколка 1400 метър. Диаметърът на основата му е над 3 км.

Сутринта на 4 април 1906 година, към 5:30 сутринта, дребен поток от лава стартира да изригва от отвор на надморска височина от 1200 м на южния скат на Везувий. Това е маркирано на уеб страницата на Националния институт по геофизика и вулканология (INGV) на Италия, част от който е Везувианската обсерватория (OV) за историята на изригването от 1906 година Активността на Везувий се е усилва доста от средата на март същата година. Същевременно към началото на април земетресенията стават все по-чести и интензивни. Учените от близката Везувийска обсерватория подозират, че всички тези признаци са предвестници на идно избухливо изригване.

През идващите два дни се задействат други странични вулканични отвори на височина 800 м на същия южен скат, както и на височина 600 м, само че малко по на изток, а също и на височина 800 м на югоизточния скат.

Едновременно с това избухливата интензивност в кратера на върха става все по-интензивна. Тя доближава своя пик в нощта на 7 против 8 април. В тази нощ има два мощни земни труса, усетени във всички села към вулкана. Земетресенията бележат сриването на връхната част на Гран Коно, до момента в който лавата потича бързо на югоизток, опустошавайки град Боскотрекасе. Вулканичният облак засипва с пепел селата на изток от вулкана.

На 8 април избухливата активност продължава бурно. Пепелта от Везувий, като се изключи че визира доста Неапол, доближава и до Пулия.

От следобеда на 9 април главните потоци стопират и сеизмичната интензивност съвсем изцяло изчезва, до момента в който вулканичният облак продължава да засипва с пепел региона на Везувий.

През идната нощ - против 10 април, последният забележителен поток от лава стопира тъкмо преди Боскотрекасе. През идващите дни интензивността понижава от ден на ден (с изключение на спорадични, по-интензивни избухливи епизоди на 13 и 15 април), до момента в който не стопира изцяло на 21 април. Това е датата, която е избрана за завършек на изригването.

По време на изригването през 1906 година шефът на Кралската обсерватория на Везувий е Рафаеле Виторио Матеучи. Той е на поста от 1903 година до гибелта си през 1909 година Директорът осведоми управляващите и популацията непрекъснато за развиването на изригването, употребявайки телеграфните станции на околните казарми на карабинерите. Той не изоставя Обсерваторията даже по време на най-драматичните етапи на изригването.

Българска телеграфна агенция осведоми за естествената злополука в своя бюлетин:

Неапол, 24 март остарял жанр /6 април нов жанр 1906 година / БТА/ Везувий развива усилена предприемчивост. Населението от покрайнините е доста обезпокоително.
 
***

Неапол, 24 март с. ст. /6 април н. ст. 1906 година /БТА/ Английската кралска двойка ще бъде посрещната на тукашното пристанище от италианската кралска двойка. Готвят се празненства в чест на британските владетели.

***

Неапол. 25 март с. ст. /7 април н. ст. 1906 година /БТА/ Изригването на Везувий се усилва мощно. Градът Торе Анунциата е застрашен.

***

Неапол, 25 март с. ст. /7 април н. ст. 1906 година /БТА/ Изригването на Везувий още се усилва. Местностите Возеч и Трекасе са напълно покрити от лава. На мястото са изпратени войски да укажат помощ при положение на потребност. Загубите са към този момент обилни. Нови кратери се откриха откъм Неапол.

***

Рим, 26 март с. ст. /8 април н. ст. 1906 година /БТА/ Изригването на Везувий продължава и предизвиква доста повреди. Градецът Боскотрекасе, ситуиран в полите на вулкана и обитаем от пет хиляди души поданици, е напълно унищожен от лавата. За благополучие, човешки жертви няма, защото градецът е бил към този момент изоставен от жителите. Градът Toрe Анунцията, с 30 хиляди поданици, е заварден от лавата.

В Неапол пепелният дъжд продължава.

***

Неапол, 27 март с. ст. /9 април н. ст. 1906 година /БТА/ Изригването на Везувий се усилва още. Вулканът има ужасяващ аспект. От един новооткрит кратер излиза огън и пепел. Обезумялото население бяга. Телеграфните и телефонните известия с град Tope Анунциата са прекъснати; наподобява, че този град е умрял. Много села в покрайнините на Везувий са застрашени. Съобщават към този момент, че имало няколко убити и ранени. На някои места къщите са се съборили или са изгорели от лавата. Кралят и кралицата в среднощ са напуснали Рим; те идат тук. Министърът на марината (на флота - бел. ред.) е дал заповед на Средиземноморската ескадра, която се намира в Гаета, да отиде в Неапол и да слуша заповедите на аостския дук. Неколцина от министрите отиват на мястото на злополуката.

***

Неапол, 27 март с. ст. /9 април н. ст. 1906 година /БТА/ Тревожни вести не престават да идват от всички прилежащи на Везувий местности. Местностите Отажано, Поджио, Марино и Сома са напълно напуснати от жителите. Хиляди бежанци идват в Неапол. Околностите на града са потъмнели от пепелния дъжд.

***

Рим, 27 март с. ст. /9 април н. ст. 1906 година /БТА/ Изригването на Везувий като че понижава. Течението на лавата се спря и има вяра за спасението на града Торе Анунциата, който ще може да се изпразни от жителите, възлизащи на 32 000 души. Неаполските улици са покрити с пелена от пепел, дебела няколко сантиметра. Кралят и кралицата са пристигнали тая утрин на мястото на нещастието.

***

Неапол, 28 март с. ст. /10 април н. ст. 1906 година /БТА/ Последните вести върху изригването на Везувий са неразбираеми. Лавата продължава да тече, само че пепелния дъжд отслабва. Италианската кралска двойка посети потърпевшите места и нощес се върна назад в Рим. Тълпата на всички места ги акламира. Всички села и градове към вулкана са напуснати. Числото на избягалите в Неапол се счита 200 000 души. Градецът Боскотрекасе е напълно опустошен. Не се знае точното число на жертвите. В Отажано има 100 убити, починали под руините на къщите, които се съборили от земетресенията. Вулканът промени формата си: кратерът му е в този момент 350 метра по-ниско.

***

Париж, 29 март с. ст. /11 април н. ст. 1906 година /БТА/ Съобразно с решението на Министерския съвет, три броненосеца са напуснали нощес Тулон и са отпътували за Неапол, да дадат помощ на жертвите от изригването на Везувий.

***

Неапол, 29 март с. ст. /11 април н. ст. 1906 година /БТА/ Изригването на Везувий се удвои. Дъжд от сяра е паднал над няколко града, някои от които са застрашени от съсипване. Според " Трибуна ", имало повече от 500 мъртви в местността сред Отажано и Сан Джузепе.

Събарянето на покрива на закрития пазар в Неапол е предизвикало гибелта на 12 души. Имало към 30 души тежко ранени.

***

Рим, 29 март с. ст. /11 април н. ст. 1906 година /БТА/ Положението в покрайнините на Везувий се е влошило вследствие рухването на дъжд от сяpa и тиня. Лавата тече още веднъж и заплашва руините на Помпей и града Торе дел Греко, който като Tope Анунциата е изпразнен от жителите си на брой 30 хиляди души. Селото Сан Дженаро, покрай Нола, е напълно затрупано от пепелния дъжд. Има слух, че градът Сарно, обитаем от 20 000 души, бил също по този начин покрит от пепелния и каменния дъжд.

***

Рим, 30 март с. ст. /12 април н. ст. 1906 година /БТА/ Новините от Неапол са по-добри. Деятелността на Везувий намалявала и пепелният дъжд съвсем напълно престанал. Италианската кралска двойка посетила през днешния ден с автомобил потърпевшите от злополуката региони.

***

Париж, 30 март с. ст. /12 април н. ст. 1906 година /БТА/ В началото на днешното съвещание на Камарата ръководителят господин Думер изрази възприятията на благосклонности на Камарата към Италия по случай нещастията, които реализираха тая страна. (...)

***

Неапол, 31 март с. ст. /13 април н. ст. 1906 година /БТА/ Положението се подобрява; изригването на Везувий понижава. Населението е умерено. Тук дойде френската морска дивизия, която е пристигнала да оказва помощ на потърпевшите.

 

***

Рим, 31 март с. ст. /13 април н. ст. 1906 година /БТА/ Изригването на Везувий се прекрати; пепелният дъжд се приключи напълно и небето е напълно ясно. Неапол има естествения си аспект. Днес кралската двойка отново е посещавала потърпевшите от злополуката местности. Населението, което беше напуснало градовете из покрайнината на Beзувий, стартира да се връща.

***

Неапол, 31 март с. ст. /13 април н. ст. 1906 година /БТА/ Вследствие нещастията, които аргументи изригването на Везувий, комитетът на миланската галерия е решил да отсрочи отварянето на изложбата за 28 април н.ст.

***

Рим, 2 април с. ст. /15 април н. ст. 1906 година /БТА/ Кралската двойка се върна от Неапол. Тя бе живо акламирана от популацията.

Император Франц Йосиф (Австрия - бел. ред.) е изпратил до краля една съболезнователна депеша по случай породената от Везувий злополука. Императорът в това време е изпратил до държавното управление 10 хиляди лв. помощ за потърпевшите.

Министър-председателят господин Сонино е получил от граф Вите (министър-председател на Руската империя Сергей Вите - бел. ред.) една депеша, с която се изричат съболезнованията на съветското държавно управление.

***

Неапол, 2 април с. ст. /15 април н. ст. 1906 година /БТА/ В покрайнините на града пепелният дъжд престана, само че той още вали в Сан Джузепе, Везувиана, Отажано и Трезиньо. Страхът е още доста огромен в тия места. Изпратени са тренове (влакове - бел. ред.) за преместване на популацията.

Професор Матеучи, шеф на Везувийската обсерватория, е назначен джентълмен на ордена на Италианската Корона.

***

Неапол, 3 април с. ст. /16 април н. ст. 1906 година /БТА/ Пепелният дъжд понижава непрекъснато в покрайнините на Трезиньо, Отажано и Сан Джузепе, само че популацията е още изложено на огромна заплаха. Два много мощни удара от земетресение са се почувствали в Отажано. Лавата, която заплашваше Боскотрекасе, Боскореале и Tope Анунциата, се е спряла. Английският адмиралски параход " Левиатан ", който дойде от Корфу, е предложил на неаполитанските управляващи своите услуги за избавяне на потърпевшите.

Професор Матеучи, който макар огромната заплаха, не е напущал своя пост на Везувийската обсерватория, известява, че изхвърлянето на пясък продължава с по-малка мощ от през вчерашния ден. Професорът мисли, че бавно изригването ще се спре дефинитивно.

***

Рим, 4 април с. ст. /17 април н. ст. 1906 година /БТА/ Везувий се съвсем напълно умири; слаб песъчлив дъжд вали още във везувийския регион, само че няма ново изригване.

Граф Монтс, немски дипломат в Рим, е изказал на министъра на външните каузи съболезнованията на Германия по случай породените от изригването на Везувий несгоди.

Целият щемпел установи със удовлетворение постъпката на Германия.

Крал Виктор Емануил е благодарил с една прекомерно сърдечна депеша на император Франц Йосиф за съболезнованията му и за подаръка от 10 000 франка, които австрийският император даде за жертвите на изригването.

***

Неапол, 6 април с. ст. /19 април н. ст. 1906 година /БТА/ Деятелността на Везувий понижа доста. Пепелният дъжд престана. Във везувийския регион се възвърне спокойствието.

***

Рим, 8 април с. ст. /21 април н. ст. 1906 година /БТА/ Професор Матеучи, шеф на Везувийската обсерватория, телеграфира от своя пост, че Везувий почива. Във везувийския регион е възобновено спокойствието.

***

Неапол, 10 април с. ст. /23 април н. ст. 1906 година /БТА/ Професор Матеучи, шеф на Везувийската обсерватория, телеграфира от своя пост, че вулканът не демонстрира към този момент никаква предприемчивост. Сеизмическите принадлежности на обсерваторията отбелязвали цялостно успокоение.

***

Неапол, 13 април с. ст. /26 април н. ст. 1906 година /БТА/ Професор Матеучи, шеф на Везувийската обсерватория, е направил възкачване до вулкана. Професорът установил, че кратера се е доста разширил и разпукал.

***

Атина, 13 април с. ст. /26 април н. ст. 1906 година /БТА/ Крал Едуард и британската кралица измежду възхитените аплодисменти на събраната навалица се качиха на яхтата " Виктория и Алберт ". Яхтата ще замине за Неапол.

На Олимпийските игри първата премия за надскачване с кол се взе от един французин. Победител в надскачванията на дължина е един американец; за надтичването на пет километра първата премия взе един англичанин. В двете надпревари в пукотевица с пищови първите награди се дадоха на един швейцарец и на един французин.

***

Неапол, 14 април с. ст. /27 април н. ст. 1906 година /БТА/ Крал Едуард и британската кралица дойдоха тук.

***

Неапол, 15 април с. ст. /28 април н. ст. 1906 година /БТА/ Английската кралска двойка, дружно с Аосткия дук, направи с автомобил екскурзия из покрайнините на Везувий. Крал Едуард е дал 20 хиляди франка за подкрепяне на потърпевшите от изригването.

Натрупването на пепел и лава предизвиква сривания и опустошения във везувианските градове. Според това, което е обявено от префектурата на Неапол на френския консул, в Отавиано и Сан Джузепе има 197 починали и 71 ранени, показват от Националния институт по геофизика и вулканология. Общо има 216 смъртни случая и 112 тежки пострадвания. Само в Неапол сриването на покрива на пазара " Монтеоливето ", намиращ се на днешния Пиаца Карита, предизвиква 11 смъртни случая и 30 ранени. Над 34 000 души стават бежанци от родните си домове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР