Общо 93 000 са сега учителите и директорите в детските

...
Общо 93 000 са сега учителите и директорите в детските
Коментари Харесай

Янка Такева: Над една трета от учителите у нас са до 35-годишна възраст

Общо 93 000 са в този момент учителите и шефовете в детските градини и в учебните заведения в страната от първи до 12-и клас. Сред тях са и всички, които са на педагогичен длъжности в образованието - възпитатели, ресурсни учители, логопеди, психолози, педагогичен съветници, корепетитори, хореографи и други експерти.

Всяка година се усилва броят на младите учители в българското обучение, а в този момент над 35 000 са младите учители до 35-годишна възраст от тези общо 93 000 учители, оповестява ръководителят на Синдиката на българските учители (СБУ) към КНСБ Янка Такева пред Българска телеграфна агенция.

" Вече младите учители, които приключват университетите, всеобщо влизат в българските учебни заведения, без да стартират първо друга работа, както беше преди години. Също по този начин доста от експертите, които имат педагогическа дееспособност, започнаха да преподават като учители в учебните заведения. Сред тях са и публицисти, които имат педагогическа дееспособност по български език и литература. Много експерти с инженерно обучение се върнаха в учебно заведение, с цел да преподават естествени науки, както и работещи в туристически компании, които поради пандемията станаха учители по непознати езици ", изясни Янка Такева.

По мотив на информациите, оповестени преди 15 септември, за дефицит на учители по разнообразни образователни предмети, ръководителят на СБУ означи, че по този начин е постоянно преди началото на образователната година. " В момента няма учебно заведение и детска градина, в което да няма нужните фрагменти, само че в детските градини в София се търсят помощник-възпитатели поради доста ниското възнаграждение. Същото е и в огромните регионални центрове - Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. Това е един доста огромен проблем, тъй като за помощник-възпитателите в детските градини се изисква да имат приблизително обучение, само че заплатите им са доста ниски и няма претенденти ", разяснява Янка Такева.

Във всички учебни заведения и детски градини в страната от 1 септември се покачиха работните заплати на учителите и на непедагогическия личен състав

От 1 септември тази година влезе в действие нарастването на учителските заплати с 5 % и с 4 % на непедагогическия личен състав. В момента във всички учебни заведения и детски градини в страната се извършва това условие, като средствата за това бяха преведени от актуализацията на бюджета, сподели Янка Такева.
 
Тя напомни, че от 1 септември минималното възнаграждение за преподавател, педагог, логопед, психолог, педагогичен консултант, корепетитор, хореограф, треньор по тип спорт, рехабилитатор на слуха и говора, началник на направлението " Информационни и информационни технологии ", става 1486 лева

Старши преподавател и старши педагог би трябвало получават минимум 1533 лева, а заплащането за основен преподавател и основен педагог е 1592 лева

Минималната заплата за шеф на учебно заведение към този момент е 1810 лева, а на заместник-директорите - 1675 лева

Министерството на образованието и науката заяви на 20 юли тази година, че минимум 1486 лева ще получават учителите от 1 септември 2022 година Това е нарастване с 5 %. Индивидуалните съществени работни заплати на непедагогическия личен състав се усилват с 4 %.

Ръстът на заплатите в междинното обучение от 1 септември тази година е втори за тази година - над към този момент дадените 12,3 на 100 от 1 април тази година.

За това нарастване на заплатите в образованието - с 5 % за учителите и с 4 % за непедагогическия личен състав, бяха отпуснати 57 млн. лева от актуализацията на бюджета, заяви Янка Такева. Тя добави, че покачването беше контрактувано сред министъра на образованието и науката, и обществените сътрудници в анекс към настоящия групов трудов контракт за системата на предучилищното и учебното обучение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР