Общо 9 хиляди евро субсидия е получил фермерът Петър Пищалов

...
Общо 9 хиляди евро субсидия е получил фермерът Петър Пищалов
Коментари Харесай

Ще загуби ли евросубсидиите собственикът на бедстващите коне?

Общо 9 хиляди евро дотация е получил фермерът Петър Пищалов от Държавен фонд " Земеделие " единствено за развъждането на породата каракачански коне. Той е кандидатствал за подкрепяне през 2013 и през 2016 година От Фонд " Земеделие " обявиха, че в случай че се откри нечовешко отношение към животните, притежателят им може да загуби дотацията и даже да се наложи да връща получените средства.

Петър Пищалов кандидатства за първи път за дотация за развъждането на 11 каракачански коня преди 5 години. Старата мярка тогава планува подкрепяне от по 200 евро на животно и по този начин той усвоява 2 200 евро. През 2016-та животновъдът от село Буново още веднъж желае субсидиране - този път за още 55 коня. По новата мярка парите към този момент са понижени с 60 евро на животно и по този начин на идната година той получава още 6 хиляди и 800 евро - т.е. общо 9 хиляди евро за развъждането на 66 каракачански коня.
Янислав Янчев - дирекция " Директни заплащания " - Държавен фонд Земеделие: От разплащателната организация през 2016-та му е осъществена инспекция на база разбор на риска и там са установени понижения, сътрудниците не са разкрили няколко животни, за които надлежно той е понесъл наказания.
Тогава Пищалов е санкциониран с 1000 евро.
 Прокурорска инспекция за бедстващите коне в Осоговската планина Прокурорска инспекция за бедстващите коне в Осоговската планина
Прокурорска инспекция за изоставени и умрели коне в Осоговската планина. Държавното обвиняване е упълномощило незабавна инспекция на полицията и Българската аг...

В стопанството му, съгласно подадените документи при кандидатстването във Фонд Земеделие, има още 98 овце от породата медночервени и 6 кози. Съседи на Петър Пищалов се оплакаха в редакцията ни, че намират пред домовете си разлагащи се трупове на крави от стопанството. Животните влизали по къщите, с цел да търсят храна.
Янислав Янчев - дирекция " Директни заплащания " - Държавен фонд Земеделие: В взаимозависимост от данните, които постъпят при нас в интегрираната система за администриране и надзор на разплащателната организация, има няколко разновидността - да му бъде отказано част от подпомагането, да му бъде отказано цялото подкрепяне за 2017-та акция или най-фрапиращият вид е да връща досега получените от началото на уговорката средства.
За да получи дотация от Държавен фонд Земеделие, фермерът е трябвало да има регистрация за животновъден обект. Той фактически има две регистрации - в село Гърляно и в село Буново. Няма регистрация обаче за развъждане на животни на територията на Осоговската планина.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР