Общо 8500 ученици и 159 училища са участвали до момента

...
Общо 8500 ученици и 159 училища са участвали до момента
Коментари Харесай

8500 ученици и 159 училища са участвали в проекта за дуалното обучение

Общо 8500 възпитаници и 159 учебни заведения са взели участие досега в плана " Подкрепа за дуалната система на образование ", финансиран от Оперативната стратегия " Наука и обучение за образован напредък ". Срокът за осъществяване на плана, финансиран с 24 млн. лв., е продължен и ще приключи през идната образователна година. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката в оставка Мариета Георгиева на конференцията " Предизвикателства пред промишлеността по отношение на дефицита на умения на фрагментите ", проведена от клъстера " Тракия икономическа зона ", представена от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

Заместник-министърът показа данни, съгласно които броят на учениците в професионални паралелки се усилва непрестанно през последните години, а през идната образователна година се планува те да са близо 60 % от всички гимназисти.

" Наш приоритет е дуалното обучение - т.е. професионалното обучение , което е в директно съдействие с действителния бизнес ", изясни Мариета Георгиева. По думите й в последните години има сериозен растеж на учащите се, което демонстрира възстановяване на партньорството сред образованието и стопанската система. Тя означи, че единствено по себе си професионалното обучение няма смисъл без взаимна поддръжка както от страна на бизнеса към професионалните учебни заведения, по този начин и назад - отвореност и подготвеност от страна на професионалните гимназии да откликнат на потребностите на бизнеса.

" Поставяме си за цел да погледнем към специалностите на бъдещето, към високите технологии, към това професионалното обучение да стане привлекателно - да не бъде възприемано като обучение за новобранци, а да предложи качествено и високотехнологично образование на стимулирани младежи ", сподели заместник-министърът.

Конференцията се провежда по плана " Общност за повишение на квалификацията на инженерно-техническия личен състав посредством интензивно учене " . В него вземат участие четири университета, предлагащи инженерно образование - Техническият университет в Габрово, Hellenic International University, Politechnika Gdanska, University of Nis, също по този начин четири търговско-промишлени покои - от Габрово, Кавала, Гданск и Ниш, и клъстерът " Тракия икономическа зона ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР