Общо 83 са новите случаи на COVID-19 у нас за

...
Общо 83 са новите случаи на COVID-19 у нас за
Коментари Харесай

Скок на заразата с COVID-19: Ще се удължат ли мерките след 15 юни?

Общо 83 са новите случаи на COVID-19 у нас за вчерашния ден. Те са главно в Доспат и в Сърница.

Само 7 случая ни разделят от върха, който имахме през април, в един от дните тогава те бяха 90.

Според членове на Националния действен щаб изключителната епидемиологична конюнктура би трябвало да бъде удължена след 15 юни.

Дали ще се стигне до там - чака се министър председателят Бойко Борисов да се срещне с всички членове на Щаба, с цел да се вземе решение.

По-голямата част - 52-два от случаите, са в Смолян, където са и последните огнища. Така разпространяването остава на огнища, а не разпръснато в цялата страна.
Ангел Кунчев: Ще желая удължение на изключителната епидемиологична конюнктура с най-малко още месец По думите му към този момент няма причина да чакаме втора вълна на болестта с COVID-19
При ефикасни ограничения се чака преодоляване, само че въпреки всичко основният държавен здравен контрольор споделя, че изключителната епидемиологична конюнктура би трябвало да се удължи.

" Защото по закон нещата са по този начин устроени, че в случай че тя отпадне, нямаме съображение да постановяваме и граничните ограничения, тя ни е нужна, с цел да вкарваме граничния надзор ", посочи доцент доктор Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор.
Маските в Доспат стават наложителни навън и закрито Заразените с COVID-19 във фабриката за детски играчки станаха 51
От предходната седмица се вижда наклонност за нарастване на случаите, споделят анализатори. Броят в София се връща към старите равнища, има леко покачване и на тежките случаи. Удължаване на изключителната епидемиологична конюнктура обаче ще е мъчно политическо решение.

" Това политически е доста комплицирано, т.е. би трябвало доста деликатно да се направи, тъй като явно хората са изтощени, напрегнати, усещат икономическите последствия на рецесията, следим в Македония какъв брой тежко се посрещат новите ограничения ", уточни Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за проучване на демокрацията.
Скок на инфектираните: 83 нови случаи на COVID-19, четирима умряли Така общият брой на позитивните проби в страната за COVID-19 доближи 2810 от началото на епидемията
Служби по трудова медицина пък споделят, че огромните компании у нас са образували свои щабове. Зачестявали случаите на служащи с COVID-19 - тогава се изследва професионалният маршрут на инфектирания, контактите му с сътрудници, по кое време за последно е бил на работа, при потребност краткотрайно се затварят звена в предприятието.

" Но хората би трябвало да схванат, че тази зараза не си е отишла. И те както се отпуснаха в домовете си, в битова конюнктура, по същия метод те към този момент се отпуснаха и на работното място – не се съблюдава дистанцията, подценява се хигиената ", съобщи доктор Богдан Стойков, шеф на работа по трудова медицина.

От 15 юни изключителната епидемиологична конюнктура трябваше да отпадне. Дали и с какъв брой ще се удължи - ще реши кабинетът.

Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 2 810 0 164 1 587 Света 7 234 135 43 688 409 459 3 563 263 Заразени* Нови Починали България 2 810 0 164 Света 7 234 135 43 688 409 459
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР