Общо 81 са станали плочките радиоактивен америций, които са открити

...
Общо 81 са станали плочките радиоактивен америций, които са открити
Коментари Харесай

Починало лице от Сопот, предоставило плочките америций на задържаните преди години

Общо 81 са станали плочките радиоактивен америций, които са открити от проверяващите в Пловдив. Така третият мъж, който се споделя Васил Асенов се е сдобил с обвиняване за нерегламентирана търговия. Той е криел плочката вдвора на пловдивска къща. Това стана ясно от наблюдаващия прокурор по делото Славена Костова. Към този миг се организира дело за разглеждане на  мярката на тримата арестувани по случая. Прокуратурата изиска от Окръжния съд в Пловдив да дефинира най-тежката мярка за неотклонение " задържане под стража ". Съдът обаче реши съвещанието да бъде проведео призакрити порти поради секретни материали в корицата по делото, които съставляват класифицирана информация.
Прочетете още
“Трите лица се познават, тези пластини са добити от лице, живеещо в Сопот. Установи се, че това лице има присъда от 2009 година за придобиване и държане на такива пластини ”, описа прокурорът по делото.

Разследващите са открили, че това лице през 2018 година е умряло. Един от арестуваните е разказал, че е бил помолен от умрелия да ги крие, само че след гибелта му е решил да придава радиоактивните плочки.

Преди делото юристите също разясниха случая, като обявиха, че техните клиенти не са знаели какво са съхранявали.



„ Не си е давал сметка за рисковото наличие, по моя информация даже нямал визия за този материал. Не е знаел какво държи в парцела си, единствено, че е нещо скъпо. Той даже не е предполагал, че има някаква радиоактивна стойност или йонизиращо лъчение. Ако е знаел, нямаше да го държи и да го мести. Придобил го е от друго лице преди години ”. Това описа пред медии отбраната на Георги Кулов от Карлово- юрист Росен Димитров.

Защитата уточни, че арестуваният го е държал като нещо, което е скъпо. Пазел го е няколко години, само че не го е държал в неговото жилище. По думите на Димитров, 60-годишният е търсил човек, на който би могло да го продаде, само че към този миг няма информация за лицето, с което е комуникирал. “Знаел е,че не е злато. Той не го е закупил, било му е обещано, той е аграрни производител, елементарен човек, не е кадърен да направи такова закононарушение, той се е свързал с човек, за който е предполагал, че има повече знания и опит и се е надявал да му спомага с продажбата ”, приключи юристът.

Адвокат Иван Петров, който пази Боян Зеленков съобщи, че не е ясно още по какъв начин клиентът му е се е сдобил с това и какво е държал.

Както TrafficNews писа – плочките от изотоп на радиоактивния детайл америций бяха открити при профилирана интервенция на ДАНС и БОП в Пловдив и Карлово преди два дни. Първочанално са арестувани 4-ма души, а на 19 септември бяха повдигнати обвинявания против двама мъже, по- късно бе повдигнато обвиняване и на трето лице.

Тогава бяха извършени 6 броя претърсвания и иземвания в Пловдив и Карлово, в Първенец и Калековец. Проверени бяха  жилища и персонални коли. В лек автомобил " Ситроен " на Околоврстното на Пловдив са били открити 44 броя плочки, които са изотоп на радиоактивния детайл Америций 241. В къща в Карлово намерихме 35 брой америций241. В къща в Първенец е открита 1 плочка от същото вещество.  Изотопът може да се употребява за разработване на мръсна бомба.

Собственикът на къща в Карлово- Георги Кулов един от задържаните трафиканти на радиоактивните пластини. Той е животновъд и отглежда крави. Имотът е прилепен до постройката на Районното полицейско ръководство в града.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР