Общо 778 карти за достъп до Стария град е издало

...
Общо 778 карти за достъп до Стария град е издало
Коментари Харесай

Близо 800 карти за достъп в Стария град пълнят до откат улиците на резервата

Общо 778 карти за достъп до Стария град е издало до края на август общинското дружество „ Организация и надзор на превоза.  Запитването ни бе във връзка няколкото материала, които за следващ път повдигнаха тематиката за казуса с множеството коли в архитектурно-историческия резерват.
Прочетете още
За автоматизираната система на ул. „ Съборна ” броят им е 504. 285 от тях са на физически лица  притежатели на парцели или с адресна регистрация в обсега на архитектурно-историческия резерват „ Старинен Пловдив “, 110 карти са издадени на общински организации, образователни заведения, детски градини, заведения за хранене и сдружения с нестопанска цел, 39 – на хотели, и 70 броя – на компании за зареждане на търговски обекти в часовия диапазон от 21 до 9.30 ч.

За достъп през автоматизираната система с вход откъм ул. „ Петко Р. Славейков “ и излаз през ул. „ Цанко Лавренов “  са издадени общо 274 броя карти: 193 – на физически лица, притежатели на парцели или с адресна регистрация, 42 – на общински организации, образователни заведения, детски градини, заведения за хранене и нестопански сдружения, 16 броя – на хотели, и 23 – на компании за зареждане на търговски обекти от 21:00 до 09:30 ч.

Картите са за достъп, а не за паркиране. Всичките общо 778 броя са издадени в сходство със заповед №17ОА2707/30.10. 2017 година на кмета на Община Пловдив, в която е посочено, че физическият надзор на пропусквателния режим се реализира от  служители на Оперативна програма „ Общинска защита “.

Преди време публикувахме материал, че безразборният достъп на коли и тежки возила е довел до повреди на еркерите на емблематични къщи.  Тогава в изявление за медията ни шефът на ОКТ Георги Стоилов сподели, че администрацията работи за нова разпоредба, с която да се урегулира достъпът до архитектурно-историческия резерват.

„ На територията на Стария град са сложени нужните пътни знаци за контролиране на придвижването. Особено засилена е сигнализацията към постройките, които са недвижима културна полезност. За да се обезопаси да вземем за пример издаденият еркер на Балабановата къща, към постройката са сложени знаци за притеснение на пътя от двете страни.

Старият град, въпреки и да е най-посещаваната туристическа дестинация в Пловдив, не е музеен експонат. В него живеят хора, развива се бизнес. И отсега нататък там ще влизат и излизат коли, само че стриктно спазващи действащите правила ”, разясниха от Община Пловдив. 

ПРОЕКТЪТ ЗА ПАРКИРАНЕ:

Общината създава план за промени в наредбата за организация на паркирането на територията на Пловдив. В него се залагат и ограничения за ограничение на колите в Стария град.

Предвижда се по ул. „ Съборна “ – от бариерата до Градската художествена изложба, да бъдат обособени 40 – 50 паркоместа, част от които хотелиери и ресторантьори  да могат да купуват в режим „ длъжностен абонамент “, с цел да се употребяват от техни клиенти.  Предлагат им се също  платени места на паркинга на АМТИИ „ Проф. Асен Диамандиев “ и от северната страна в региона на Балабановата къща. При нужда може да се употребяват даже паркингите на кафе „ Старинно “ и ул. „ Съборна “.

Според плана живеещите в Стария град  ще се възползват от реда, който се ползва в квартал „ Капана “ – след подадено заявление в общинското дружество „ Паркиране и репатриране “ на всеки правоимащ собственик  се издава стикер, който се слага върху таблото на автомобила на очевидно за контролните органи място. По лист пък, възложен от шефовете на детските и образователни заведения, системата ще пропуща колите на родители за период до 30 минути. За спедитори, таксита и коли за спешна помощ режимът ще е свободен.

Проектът е направен след десетки извършени срещи на заместник-кмета по превоз Тодор Чонов с представители на бизнеса и живеещите в Стария град. Той ще бъде препоръчан за публично разискване, а след това и за гласоподаване в Общинския съвет, едвам откакто бъде реализирано „ златното сечение “ сред заинтригуваните страни.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР