Общо 706 857 ученици влизат в клас в 2357 училища

...
Общо 706 857 ученици влизат в клас в 2357 училища
Коментари Харесай

Повече от 700 000 ученици влизат в клас

Общо 706 857 възпитаници влизат в клас в 2357 учебни заведения в цялата страна на следващия ден. Очаква се за първи път да прекрачат прага на класните стаи 58 593 първокласници.
Обучение ще има също в 375 български учебни заведения в чужбина. В тях са записани 32 266 възпитаници.
В първия образователен ден са изцяло обезпечени с учители седем области - Габрово, Ловеч, Сливен, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол.
Свободните позиции за преподаватели в страната са 436. Най-много незаети места има в София-град, Пловдив, Варна и София-област. Най-много се търсят педагози за детски градини, преподаватели по специалности, за целодневна организация на образователната активност, по математика, британски език и начални учители.
По искане на МОН районните ръководства на образованието актуализират своята база данни със експерти, които са подготвени да се включат в системата на предучилищното и учебното обучение. Става дума най-много за пенсионирани учители и педагози, които сега са отвън обазователната система. Ще се даде опция също за регистрация на студенти от педагогическите специалности, които желаят да преподават по специалността, по която се образоват във висши учебни заведения.

1039 психолози са назначени в детски градини и учебни заведения, а логопедите са 793. В Регионалните центрове за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение има още 124 психолози и 129 логопеди.
В началото на новата образователна година ще бъдат обезпечени и последните 40 000 устройства за възпитаници, нужни за образование от разстояние в електронна среда. 15 500 преносимия компютър и таблета към този момент са поръчани по съществуващи рамкови контракти и ще бъдат доставени до края на този месец. Отделно от това е оповестена общесвена поръчка за 24 500 таблета, които се чака да дойдат в учебните заведения през октомври т.г.
При прекосяване към онлайн образование всички възпитаници и учители ще имат достъп до интернет от домовете си. Училищата ще поемат таксите на децата от обществено слаби фамилии. Така се ще подсигурява всеобщото включване в занятията от отдалеченост, в случай че това се наложи поради влошена епидемиологична конюнктура.
Ако преподават онлайн, учителите ще продължат да получават в допълнение заплащане от 30 лв. за компенсиране на разноските за консумативи, в това число за интернет.
През актуалната 2021 година се възвръщат разноските за превоз на 17 800 учители от детски градини, учебни заведения и Центрове за поддръжка на личностното развиване. Плаща се наемът на 56 преподаватели.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР